Salı, Şubat 27, 2007

MISIRLI WEB-GÜNLÜKÇÜSÜ KERİM'E CEZA ve DESTEK

23 yaşındaki Mısır'lı -blog kimliği ile- "Kerim Amer", İslami El Ezher Üniversitesi'nin eski öğrencilerinden olup politik web günlüğündeki yazılarıyla hükümeti eleştirdiği için 4 yıl hapse mahkum edilmişti. Mısır'ın ilk kez bir "web günlükçü"sünü mahkum etmesi diğer web günlükçülerini, politik etkinliklerini çevrimdışı sürdürmeye iterken, Kerim Amer için de küresel bir dayanışma ağı oluştu.

Haberin devamı Bilgi Çağının Hukuku'nda...

Etiketler: , ,

SIRLAR İMZAYA AÇILDI

DEVLET SIRRI İÇİN YENİ KURUL

Bakanlar Kurulu'nda "devlet sırrı niteliği taşıyan bilgi ve belgelerin kapsamının nasıl belirleneceği ve bunların nasıl açıklanacağına karar vermek üzere Başbakan'ın başkanlığında Devlet Sırrı Kurulu oluşturulmasına ilişkin" yasa tasarısı imzaya açıldı. Tasarının Başbakan Tayyip Erdoğan 'ın Milli Güvenlik Kurulu'ndaki bilgilerin basına yasıtılmasını "ihanet" olarak değerlendirmesinin ardından kurulda ele alınması dikkat çekti.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek , Devlet Sırrı Yasa Tasarısı'nın toplantıda imzaya açıldığını söyledi. Çiçek, söz konusu yasanın "devlet sırrı" niteliği taşıyan bilgi ve belgelerle, diğer gizli bilgi ve belgelerin ne şekilde belirleneceği, korunacağı, açıklanacağı ve bu hususlara ilişkin yükümlülükleri içerdiğini söyledi.
Kurulda 4 bakan görev alacak Adalet Bakanı Çiçek, bilgi ve belgelere "devlet sırrı" niteliğinin verilmesi yetkisinin Başbakan başkanlığında oluşturulacak "Devlet Sırrı Kurulu" nda olacağını kaydetti. Çiçek, kurulda, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri bakanlarının da görev alacağını söyledi.
KAYNAK: Cumhuriyet Gazetesi (ANKARA 27 Şubat 2007)

Etiketler: ,

Pazar, Şubat 25, 2007

ÖZGÜRLÜK YERİNE GÜVENLİK -Av. Fikret İLKİZ

Kamuoyunda adı duyulan “Elektronik Ortamda İşlenen Suçların Önlenmesi ile 2559 ve 2937 Sayılı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/1305)” 12.02.2007 tarihinde Başbakanlık tarafından TBMM’ne gönderildi. Bu tasarı 19.02.2007 tarihi itibariyle Adalet Komisyonunda.

Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan önceki Kanun Tasarısı yerine; öncelik alan bu kanun Tasarısı ayrıca 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanununda ve 2937 Sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Teşkilatı Kanununda değişiklik yapılıyor. Kanunun Tasarısının asıl amacının ne olduğu ilk maddesinde yazılı: “Elektronik ortamda işlenen belirli suçların içerik, yer ve erişim sağlayıcıları üzerinden önlenmesine ilişkin ilke ve yöntemleri düzenlemek.” Uygulamada “Bakanlık” denilince anlaşılması gereken; Ulaştırma Bakanlığı ve “Başkanlık” denilince de; Telekomünikasyon Kurumunda bulunan “Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı” anlaşılacak.

Makalenin devamı burada!

Etiketler: , ,

Çarşamba, Şubat 21, 2007

WEB SAVAŞLARINDA YENİ BİR SİLAH: İÇERİK TANIYABİLEN YAZILIM

19 Şubat 2007 tarihli "The New York Times" gazetesinde Brad Stone ve Miguel Helft imzasıyla yer alan "Korsanlıkla Web Üzerinden Savaşta Yeni Bir Silah" başlıklı habere göre, Kaliforniya, Los Gatos'taki "Audible Magic" yazılım şirketinin başkanı Vance Ikeyoze, telif korsanlığıyla web üzerinden yapılan savaşlarda kullanılacak yeni bir silahı; "içerik tanıyabilen yazılım"ı tanıttı. Ikeyoze, bunu yaparken, YouTube'den iki dakikalık bir klip indirdi ve onu şirketinin video-tanıma sistemine yükledi. Çince dublajlı bu klip, bir sinema salonunda gösterilen filmden karanlıkta kaydedilmişe benziyordu ve bu yüzden görüntü kalitesi kötüydü. Buna rağmen, Ikezoye’nin süzücü yazılımı, klibin bir Miramax filmi olan "Kill Bill: Bölüm 2"deki kılıç eğitimi sahnesinden alındığını çok çabuk buldu, çıkardı.

Devamı: Bilgi Cagının Hukuku 'nda

Etiketler: , , ,

Salı, Şubat 06, 2007

"BİLİŞİME İKİ AYRI TASARI"- Av. Fikret İLKİZ

Adalet Bakanlığı’nın Kanunlar Genel Müdürlüğü web sayfasında uzun bir süre yayında kalan “Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı” Başbakanlığa gönderilmiş. Bu Tasarının kanunlaşmak için sıra beklediğini 30 Ocak 2007 tarihinde NTV televizyon kanalında Can Dündar ve arkadaşlarının hazırlayıp sunduğu “Neden” adlı tartışma programında öğrendik. “Neden” programındaki açıklamalara göre bu Tasarı bir “Komisyon” tarafından hazırlanmış. Adalet Bakanlığının çağrısı üzerine İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Bilgi Teknolojileri Programı Anabilim Dalı Başkanı ve Koordinatörü Prof. Dr. Eşref Adalı Komisyon Başkanı olarak çalışmış...

Makalenin tamamı için lütfen bu yazının başlığını tıklayınız...

Sayın İlkiz bu konudaki karışıklığı fevkalade netleştiren yukarıdaki makalenin sonuna doğru şunu söylüyor:

“Komisyon”da bulunanlar bu “Tasarı” hakkındaki görüşlerini ya da hazırlık çalışmaları aşamasında ortaya çıkan sonuçları kamuoyu ile paylaşmadılar. Komisyon, tasarının kamuoyunda tartışılmamasını prensip olarak karara bağlamış olabilir. Komisyonda, kim ne istedi? Bunu bilmek hakkımız. Sanırım Komisyon çalışmaları sırasında, bu Tasarı çalışmalarının kamuoyu ile niçin paylaşılmadığının nedenini tartışmamız gerekiyor…

Evet, tartışmamız gerekiyor. İvHP'nun işlevlerinden biri de bu zaten. İvHP üyeleri içinden de bu Komisyon'da çalışanlar olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Neden onlar "ben de vardım" demeyip susuyorlar? Şimdi konuşmayacaklarsa ne zaman ses çıkaracaklar?

Etiketler: , ,

Pazartesi, Şubat 05, 2007

YENİ: BASINDA INTERNET ve SUÇ (DERLEME)

Emeği geçen arkadaşlarımıza teşekürlerimizle- Bilgi ve Belge Merkezi / Türkiye ve İ v HP bölümüne yeni bir belge ekledik:

Basında Internet ve Suç- I
Şimdilerde ya da daha sonra bu konuda araştırma yapacakların işine yarayacak bir derleme:
"2006 Aralık ayından itibaren yazılı ve görsel basında yer alan, Internet'te çocuk pornosu ve genel olarak siber suçlarla ilintili haberlerden seçmeler…"

Derleyenler: Mısra Tan, Meriç Kiremitçi ve Sanem İnsu Tezkan
İÜHF, İvHP Gençlik

Etiketler: , , ,