Perşembe, Mart 30, 2006

SEMİNER: Ceza Muhakemesi Hukuku'nda "İletişimin Dinlenmesi ve Teknik Takip"

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Global Hukuk Programları (IGUL) Direktörlüğü ve Yargı Dünyası Dergisi işbirliği ile 1 Nisan 2006 Cumartesi 15.00 -19.00 saatleri arasında "Ceza Muhakemesi Hukukunda İletişimin Dinlenmesive Teknik İzleme" konulu bir seminer yapılacak.

Yer: Hotel Lamartine, Lamartine Cad. No 25 Taksim, İstanbul
Tel:0212 254 62 70

Program ve diğer ayrıntılar için başlıktaki linki tıklayınız.

Salı, Mart 28, 2006

M.I.T. SLOAN İŞLETME FAKÜLTESİ'NİN "TÜRKİYE" KÜRSÜSÜ ÖĞRENCİLERİ ile İvHP BULUŞMASI...

İşletme ve teknoloji alanlarında dünyanın en iyi ilk üç üniversitesinden biri olarak kabul edilen Massachusetts Institute of Technology (MIT) M.I.T. Sloan İşletme Fakültesi'nin MBA bölümünde geçtiğimiz yıl, "Türkiye" konulu bir ders açılmıştı. Ünlü üniversitenin tarihinde ilk kez açılan "Türkiye" dersinde ekonomiden kültüre, iş fırsatlarından girişimciliğe Türkiye’nin sunduğu fırsatlar da tanıtılıyor. Bu dersi alan öğrencilerin Türk şirketlerini yakından tanımaları için Türkiye'ye bir gezi düzenlendi. 27 öğrencinin katıldığı Türkiye Gezisi’ni okulun Türk öğrencilerinden Abdullah O. Kaya, (http://www.teknoturk.org/ Genel Yayın Yönetmeni ve İvHP üyesi) Şahver Binici, Alper T. Çelen, Emre Gürkan ve Ahmet Uğurlu organize etti.


Sloan ekibinin, iş dünyasından çeşitli gruplarla yaptığı toplantılarıdan bir bölümünü de dün Akşam Medya Grubu'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantıları oluşturuyordu. Şahver Binici, bu toplantıların birini İvHP'na ayırdı. Bilgi güvenliği, sivil toplum kapasite geliştirimi, bilgi ve iletişim teknolojileri ("ICT") politikaları gibi alanlarda uzmanlaşmış, çeşitli uluslardan öğrencilerle İvHP yürütme kurulundan Fusun Sarp Nebil, Yavuz İrtem ve Avniye Tansuğ konuşup, bilgi ve deneyim alış verişinde bulundular. Meksikalı hukukçu Hernan, kendi ülkesinden örnekler vererek "hükümet destekli" ve "bağımsız" sivil toplum kuruluşları ayrımına dikkat çekti. Katılımcı öğrencilerin çoğunluğu, sivil toplum kuruluşlarının kuruluş amacı ile toplumsal sorumluluğa önem veren sektör kuruluşları arasındaki olası işbirliğinin önemine değindi. Öğrenciler "Internetin yasal düzenlenmesinde çağdaş politikalara uygun bir iletişim ve bilgi paylaşımı ortamı yaratılması" gibi bir amacı olan ve tümüyle gönüllülük esasına dayalı olan "Internet ve Hukuk Platformu"nun çalışmalarını takdirle karşıladılar...

Pazar, Mart 26, 2006

YENİDEN TMK TASARISI

Av. Fikret İlkiz

Ankara’da 23 Mart 2006 günü yapılan “Küresel Terör ve Uluslararası İşbirliği” sempozyumunun ardından yeniden Terörle Mücadele Kanunu Değişiklik Tasarısını gündeme getirebilirler. Kanunun geçmişi ve değişikliklerini gözden geçirmekte yarar var. Bilindiği üzere, 12 Nisan 1991 tarihinde kabul edilen 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu (TMK) aynı günlü 20843 1. mükerrer sayılı Resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Terörle Mücadele Kanunu’nun bir çok maddesi için iptal istemi ile Anayasa Mahkemesine başvurulmuştur. Anayasa Mahkemesi Esas 1991/18, Karar 1992/20 sayılı 31.3.1992 tarihli kararı ile iptal istemi hakkında kısman ret, kısmen kabul kararı vermiştir. (27.01.1993 günlü 21478 mükerrer sayılı R.G) (Yazının devamı burada)

Perşembe, Mart 23, 2006

"R.F.I.D"LERİN YENİ BİR SAKINCASI DAHA: "VİRÜS"

Dünyanın ilk virüsle "enfekte" olmuş RFID yongası:
"Hür Amsterdam Üniversitesi"nden bir grubun ortaklaşa yaptığı bir araştırmaya göre RFID ("radio frequency identification" = radyo frekanslı etiketler) virüs ve solucan ile enfekte edilebiliyor. "Kişisel bilgilerin gizliliğini ihlal"den sonra ortaya çıkan en büyük sakınca bu...

16 Mart 2006'da İtalya'da yapılan bir IEEE konferansına sunulan 280 bildiri içinden "en iyi" ödülünü de kazanan çalışma Melanie Rieback , Andrew S. Tanenbaum ve Bruno Crispo tarafından hazırlandı. Dünyadaki ciddi kitle iletişim araçlarında ve sektör yayınlarında çok önemli bir yer alan çalışmanın ayrıtıları burada: http://www.rfidvirus.org/

İvHP Arşivinde RFID: Kasım 2004 , Şubat 2005, Nisan 2005

Pazartesi, Mart 20, 2006

GOOGLE MAHREMİYET DAVASINDA KISMİ KAZANIM...

Arama kayıtlarını teslim etmesini isteyen ABD hükümetine karşı Google'ın verdiği hukuk savaşı sonuçlandı. ABD hükümeti, çocuk pornografisine karşı yürüttüğü operasyonlarda kullanmak üzere Google’dan kullanıcıların hangi sitelere girdiğine dair arama kayıtlarını istemişti. Google’ın açtığı davada federal yargıç James Ware, talebin kamu yararına olduğuna istinaden kayıtların hükümete verilmesine karar verdi. Ancak Yargıç Ware, aramaları yapan kullanıcıların listesinin Google’da saklı kalabileceğine ve hükümetin talebini 50 bin URL ile sınırlamasına hükmetti.

Kararın Google tarafından yayınlanan pdf versiyonu: http://www.google.com/press/images/ruling_20060317.pdf

"ÇOCUKLARA YÖNELİK BİLGİSAYAR KAYNAKLI SUÇLAR"

13-17 Mart 2006 tarihleri arasında "İstanbul'da Çocuklara Yönelik Bilgisayar Kaynaklı Suçlar" başlıklı bir toplantı yapıldı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı, INTERPOL, ICMEC ve Microsoft Türkiye işbirliği ile yapılan seminerin ayrıntılı bir haberi burada.

(Garip olan düzenleyicilerin kendi web sitelerinde bu etkinliğe dair hiç bir habere rastlanmayışı...)

İvHP - SPAM ÇALIŞMA GRUBU TOPLANDI...

Geçtiğimiz Cumartesi günü İvHP SPAM Çalışma Grubu Kadir Has Üniversitesi'nde Doç.Dr. Tekin Memiş'in evsahipliğinde toplandı ve işbölümü yaptı:

Hukukçuları Doç.Dr. Tekin Memiş, "teknoloji" uzmanlarını Murat Lostar koordine edecek. Yavuz İrtem, grubun finansal ve stratejik lojistiğinden sorumlu olacak.

Alt konu başlıklarının koordinatörleri ise şöyle:

Spam nedir, nasıl önlenir: Emre Kütükoğlu, Deniz Akkuş
Kategorileri nelerdir: Cenk Örnek
Nasıl korunulur/ Teknolojik Maliyet: Murat Lostar
SPAM tarihçe: Deniz Akkuş (e-posta SPAM ve SMS spam dahil)
Sosyolojik Açıdan SPAM: -henüz- sahipsiz

Hukuksal Açıdan: Tekin Memiş, Avniye Tansuğ, Vedat Gürer,
Türkiye'deki uygulama ve AB hukuku açısından: Tekin Memiş, A.Tansuğ
Dünyadaki uygulama: Vedat Gürer

Pazar, Mart 19, 2006

SAVCILAR, ŞÜPHELİLER VE SANIKLAR

Fikret İLKİZ

TÜSİAD tarafından Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. Yıldızhan Yayla, Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Prof. Dr. Erdener Yurtcan, Prof. Dr. Selçuk Öztek, Prof. Dr. Süheyl Batum ve Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu’ndan oluşan ekibe hazırlatılan “Yargılama Düzeninde Kalite” başlıklı çalışma Kasım 1998 tarihini taşıyor. Bu çalışmada yer alan bazı konularda yargı düzeninde yapılması gereken bazı düzeltmelerin yapıldığını saptamak mümkün… Ama aradan geçen sekiz yıla rağmen değişmeyen yargılama düzeninin sürdüğü de bir gerçek.

Çalışmada “Savcılığın İşlevi” değerlendiriliyor. Savcı ceza yargılaması faaliyeti içinde yargıçtan sonra gelen en önemli özne olarak kabul ediliyor. Yargıç önüne getirilen ceza uyuşmazlığını çözen kişi olmasına rağmen; onun önüne bu uyuşmazlığı getiren savcı gerekli araştırma ve hazırlıkları yapan kişi. İddia görevinin savcının işi olduğunu belirten ve bu Çalışmayı hazırlayanlar “Devletin temel erkleri, yasama, yürütme ve yargı olarak ayrıldığında, savcının yaptığı iş yürütme erki içinde düşünülmelidir.(….) Savcının görevlerini yerine getirirken, en önemli ödevi bir hukuk adamı olarak "yasaya bağlılıktır”. Bunu belirtmek için savcının yasaların bekçisi olduğu söylenir.” diyorlar. Bu saptamalar Prof. Dr. Erdener Yurtcan tarafından Kasım 2005 tarihli “CMK Şerhi” adlı eserinde yer alıyor (Sayfa 418).

Makalenin devamı için lütfen tıklayınız!

Çarşamba, Mart 15, 2006

SKYPE TURKIYE'DE HANGI TUR LİSANS ALDI?

Av. Ali Suat Güzeloğlu soruyor: "Acaba SKYPE bir Türk yazılımı olarak ortaya çıksaydı ve hizmeti ilk kez ülkemizde verilmeye başlansaydı nasıl bir gelişme yaşanırdı?"
Güzeloğlu'nun makalesi için lütfen tıklayınız:
Turk.Internet.com
INTERNET UZERINDEN KUMAR YASAGI:

Turk.Internet.com haberi...

Salı, Mart 14, 2006

İSTANBUL BAROSU VE GALATASARAY ÜNİVERSİTESİ İŞBİRLİĞİYLE DÜZENLENEN HUKUK KONFERANLARI DEVAM EDİYOR

İstanbul Barosu ve Galatasaray Üniversitesi işbirliğiyle 3 ay sürecek “Hukuk Konferansları” düzenlendi. Konferanslar, saat 17.00’da Galatasaray Üniversitesi Coşkun Kırca Salonunda verilecek. 12 Mayıs 2006 tarihine kadar devam edecek olan “Hukuk Konferansları”nın programı şöyle:

17 Mart 2006
Doç. Dr. Ümit Kocasakal: “Güncel Gelişmeler Karşısında Yargı Bağımsızlığı”

24 Mart 2006
Doç. Dr. Hatice Kocasakal: “Elektronik Sözleşmeler”

31 Mart 2006
Doç. Dr. Ahmet Ulvi Türkbağ: “Savaşan Dünyada İnsan Onuru: Ahlaki Perspektiften İnsan Hakları”

7 Nisan 2006
Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez: “İstinaf Mahkemelerinin Kurulmasının Medeni Yargıya Getirdikleri ve Uygulamada Karşılaşılabilecek Sorunlar”

14 Nisan 2006
Prof. Dr. Ata Sakmar: “Yabancıların Türkiye’de Taşınmaz Edinebilmesi”

21 Nisan 2006
Doç. Dr. İlhan Yılmaz: “Uluslararası Yatırım Tahkimi”

28 Nisan 2006
Doç. Dr. Hakan Üzeltürk: “Vergi Suçları ve Cezaları”

5 Mayıs 2006

Prof. Dr. Nami Barlas: “Kefalet Sözleşmesinin Geçerlilik Koşulları ve Son Gelişmeler”

12 Mayıs 2006
Doç. Dr. Murat Engin: “İş Hukukunda İspat Sorunları”

Kaynak: http://www.istanbulbarosu.org.tr
İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın Sokak Baro Han K:2 Beyoğlu/İSTANBULTel: +90 (212) 251 63 25 - Fax: +90 (212) 293 89 60

Pazar, Mart 12, 2006

SABAH HABERİ: İTALYA'DA INTERNET KARAKOLU

Fikrin babası Maurizio Masciopinto, ''İnternetin yaygınlaşmasıyla sanal alemde işlenen suçların arttığını görünce aklımıza böyle bir fikir geldi'' dedi. İtalyan emniyet teşkilatında soruşturma bölümünün başkanlığını yapan Masciopinto, ''Korsanların banka hesabına musallat olduğunu farkeden internet kullanıcısına polis gönderemezsiniz. Bu durumdaki kullanıcı için yapılabilecek en iyi şey, ona internette başvurabileceği site sunmak'' diye konuştu. Emniyet yetkilisi, bu fikri geliştirip sanal karakola polisin idari hizmetlerini de soktuklarını ve bu sayede vatandaşın pasaport, göç veya otomobil alım satımı gibi konularda da işlemlerini oturduğu yerden internet ortamında yapabildiğini anlattı. Masciopinto, karakolun gayet iyi çalıştığını belirterek, mesela birkaç gün önce bir vatandaştan hesabının bulunduğu bankanın internet sitesinin korsanlarca kopyalandığı yolunda ihbar aldıklarını, polisin hemen o siteye girerek korsanın İsveç'ten faaliyette bulunduğunu belirlediğini ve derhal uluslararası işbirliğine girerek korsan sitesinin kapattırıldığını anlattı. Masciopinto, ''Şikayetin gelmesinden korsan sitesinin kapattırılmasına kadar geçen süre sadece 2 saatti'' dedi. İnternet karakoluna yapılan başvuru ve şikayetlere en geç 48 saat sonra cevap veriliyor. İtalyanların 7 masadan oluşan internet karakolu, "www.commissariatodips.it'' adresinde bulunuyor. Masciopinto, geçen ayın ortasında hizmete giren siteyi iki haftada 60 binden fazla kişinin ziyaret ettiğini, yaklaşık 200 şikayet dilekçesi geldiğini belirtti. Masciopinto, karakola ABD, Fransa, hatta Moskova'dan bile girildiğini söyledi. Emniyet yetkilisi, bu sitenin sağladığı hizmetin ''e-devlet'' doğrultusunda atılmış yeni bir adım olduğunu söyledi.
__________________________
SÖZÜ GEÇEN SİTENİN ANA SAYFASI (İtalyanca):
http://www.commissariatodips.it/

TEMATİK ŞİKAYET KONULARINDAN
SPAM İLE İLGİLİ BÖLÜM:
http://www.commissariatodips.it/tematica.php?stridtematica=16&stridstanza=10

Cumartesi, Mart 11, 2006

"INTERNET POLISI":
Hurriyet

Salı, Mart 07, 2006

MARKLE FOUNDATION- MART BÜLTENİ YAYINDA...

Stefaan Verhulst tarafından hazırlanan Internet ve Hukuk konularının yoğun olarak yer aldığı ücretsiz bülten için:

http://www.markle.org/weekly_digest/weeklydigest_vol.5_issue9.pdf
ESTONYA EĞİTİM BURSLARI

Arşimed Vakfı Bursları

Türkiye ile Estonya arasındaki Kültür, Eğitim, Bilim Gençlik ve Spor Alanlarında İşbirliği Programı çerçevesinde, Arşimed Vakfı tarafından 3 adet eğitim bursu verilecek olup, bu burslardan birisi, bir kamu yükseköğretim kurumunda 10 aylık bir dönem için lisansüstü ve araştırma bursu olarak, diğer ikisi ise Eston dilinde yoğun yaz kursları için verilecektir.Lisansüstü eğitim bursu için aylık 4500 Estonya Kronu (yaklaşık 290 Euro) verilecek, yaz kursları için ise konaklama masrafları karşılanacak olup, günlük 100 Estonya Kronu (7 Euro) verilecektir. Anılan burslar ile ilgili ayrıntılı bilgiler ve başvuru formları http://www.yok.gov.tr/duyuru/arsimed.htm adresindedir.
Söz konusu burslar için başvuru formlarının 15 Nisan 2006 tarihine kadar doğrudan anılan Vakfa gönderilmesi gerekmektedir.

Kaynak: bilimselhaber@lists.cstgroup.org

Pazar, Mart 05, 2006

COCUK PORNOGRAFİSİ: Gıyabi yargılanan öğretmene hapis cezası. ("Landmark Operasyonu")
{ Vatan Gazetesi }
ÇETE OLMAKTAN ÇIKMAK

Av. Fikret İLKİZ

Güncel Hukuk Dergisinin Mart 2006, 27 inci sayısında on yıl öncesinin bir yargı kararına yer verildi. Yargılanan sanık Çetin Altan. Hakkında dava açılmasına neden olan olay ise basında sansürün kaldırışı nedeniyle Nilgün Cerrahoğlu ile yaptığı söyleşi. 28.7.1996 günlü Milliyet gazetesinde yayınlanan bu söyleşide Çetin Altan Türkiye Cumhuriyeti Devletini kastederek “…ben istiyorum ki Devlet çete olmaktan çıkıp hukuka otursun elli senedir yazıyorum. Hiç etkilenmiyor ama elli sene daha dursam gene yazarım” dediği için hakkında dava açılmış. Sanıkların, Türkiye Cumhuriyetini neşren tahkir ve tezyif ettiklerinden dolayı o tarihte yürürlükte olan TCK.nun 159/1 maddesine göre cezalandırılmaları istenilmiş.

Makalenin devamı için: http://avukatilkiz.blogspot.com/

Cuma, Mart 03, 2006

Bilgi teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına yönelik hizmetler, evrensel hizmet kapsamına alındı...

Bilgi teknolojilerine, "evrensel hizmet" statüsü verildi. Bilgi toplumunun geliştirilmesine katkı sağlamak amacıyla bilgisayar okur yazarlığı da dahil, bilgi teknolojilerinin yaygınlaştırılmasına yönelik hizmetler, Ulaştırma Bakanlığı’nın yazılı isteği ve Bakanlar Kurulu kararıyla "evrensel hizmet" kapsamına dahil edildi.

28 Şubat 2006 tarihli Resmi Gazete'deki ( Kanun karar no: 2006/10038, RG sayı: 26094) karar şurada:
Bilgi Toplumunun Geliştirilmesine Katkı Sağlamak Amacıyla Bilgisayar Okur Yazarlığı da Dahil Olmak Üzere Bilgi Teknolojilerinin Yaygınlaştırılmasına Yönelik Hizmetlerin, Evrensel Hizmet Kapsamına Dahil Edilmesi Hakkında Karar

Milliyet'in yorumu:

Evrensel hizmet

"Evrensel Hizmet", Avrupa Komisyonu’nun telekomünikasyonda liberalleşmeyle ilgili belgelerinde "Tanımlanmış ve belli bir kalitedeki hizmete, tüm kullanıcıların, AB içinde her yerde ve fert başına düşen ulusal gelir ölçü alındığında karşılanabilir ücretlerle erişmesine izin veren telekomünikasyon hizmetleri olanağı" biçiminde tanımlanıyor. Statü hükümetlere Internet dahil bilgi teknolojilerinin ucuzlatılması yönünde görev ve yetki veriyor.

Demokratikleşti ama ulaşılamıyor

Bu arada, Resmi Gazete’de bilgi teknolojilerinin demokratikleştirilmesine ilişkin karar yayımlandığı sırada, Ankara’da servis altyapısındaki arızalar nedeniyle kimi ADSL kullanıcıları iki gündür internete ulaşamadı. Servis sağlayıcılar teknik altyapıdaki yetersizliklerin daha önce de benzer internete erişim sorunlarına yolaçtığını, dial-up kullanıcıları etkilemeyen, ADSL’de yoğunlaşan erişim sorunlarının çözülmesi için çabaların sürdüğünü belirttiler. ADSL kullanıcılarının karşılaştığı erişim sorunu web protokolünü etkilerken internete bağlı çalışan birçok işyeri zor anlar yaşadı.