SEMİNER: Ceza Muhakemesi Hukuku'nda "İletişimin Dinlenmesi ve Teknik Takip"
Yer: Hotel Lamartine, Lamartine Cad. No 25 Taksim, İstanbul
Tel:0212 254 62 70
Program ve diğer ayrıntılar için başlıktaki linki tıklayınız.
''Internet and Law'' Task Force, Istanbul - TURKEY (Internet and law related news and the recent activities of this initiative- In Turkish.
İşletme ve teknoloji alanlarında dünyanın en iyi ilk üç üniversitesinden biri olarak kabul edilen Massachusetts Institute of Technology (MIT) M.I.T. Sloan İşletme Fakültesi'nin MBA bölümünde geçtiğimiz yıl, "Türkiye" konulu bir ders açılmıştı. Ünlü üniversitenin tarihinde ilk kez açılan "Türkiye" dersinde ekonomiden kültüre, iş fırsatlarından girişimciliğe Türkiye’nin sunduğu fırsatlar da tanıtılıyor. Bu dersi alan öğrencilerin Türk şirketlerini yakından tanımaları için Türkiye'ye bir gezi düzenlendi. 27 öğrencinin katıldığı Türkiye Gezisi’ni okulun Türk öğrencilerinden Abdullah O. Kaya, (http://www.teknoturk.org/ Genel Yayın Yönetmeni ve İvHP üyesi) Şahver Binici, Alper T. Çelen, Emre Gürkan ve Ahmet Uğurlu organize etti.
Sloan ekibinin, iş dünyasından çeşitli gruplarla yaptığı toplantılarıdan bir bölümünü de dün Akşam Medya Grubu'nda düzenlenen yuvarlak masa toplantıları oluşturuyordu. Şahver Binici, bu toplantıların birini İvHP'na ayırdı. Bilgi güvenliği, sivil toplum kapasite geliştirimi, bilgi ve iletişim teknolojileri ("ICT") politikaları gibi alanlarda uzmanlaşmış, çeşitli uluslardan öğrencilerle İvHP yürütme kurulundan Fusun Sarp Nebil, Yavuz İrtem ve Avniye Tansuğ konuşup, bilgi ve deneyim alış verişinde bulundular. Meksikalı hukukçu Hernan, kendi ülkesinden örnekler vererek "hükümet destekli" ve "bağımsız" sivil toplum kuruluşları ayrımına dikkat çekti. Katılımcı öğrencilerin çoğunluğu, sivil toplum kuruluşlarının kuruluş amacı ile toplumsal sorumluluğa önem veren sektör kuruluşları arasındaki olası işbirliğinin önemine değindi. Öğrenciler "Internetin yasal düzenlenmesinde çağdaş politikalara uygun bir iletişim ve bilgi paylaşımı ortamı yaratılması" gibi bir amacı olan ve tümüyle gönüllülük esasına dayalı olan "Internet ve Hukuk Platformu"nun çalışmalarını takdirle karşıladılar...
TÜSİAD tarafından Prof. Dr. Erdoğan Teziç, Prof. Dr. Yıldızhan Yayla, Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Prof. Dr. Erdener Yurtcan, Prof. Dr. Selçuk Öztek, Prof. Dr. Süheyl Batum ve Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu’ndan oluşan ekibe hazırlatılan “Yargılama Düzeninde Kalite” başlıklı çalışma Kasım 1998 tarihini taşıyor. Bu çalışmada yer alan bazı konularda yargı düzeninde yapılması gereken bazı düzeltmelerin yapıldığını saptamak mümkün… Ama aradan geçen sekiz yıla rağmen değişmeyen yargılama düzeninin sürdüğü de bir gerçek.
Çalışmada “Savcılığın İşlevi” değerlendiriliyor. Savcı ceza yargılaması faaliyeti içinde yargıçtan sonra gelen en önemli özne olarak kabul ediliyor. Yargıç önüne getirilen ceza uyuşmazlığını çözen kişi olmasına rağmen; onun önüne bu uyuşmazlığı getiren savcı gerekli araştırma ve hazırlıkları yapan kişi. İddia görevinin savcının işi olduğunu belirten ve bu Çalışmayı hazırlayanlar “Devletin temel erkleri, yasama, yürütme ve yargı olarak ayrıldığında, savcının yaptığı iş yürütme erki içinde düşünülmelidir.(….) Savcının görevlerini yerine getirirken, en önemli ödevi bir hukuk adamı olarak "yasaya bağlılıktır”. Bunu belirtmek için savcının yasaların bekçisi olduğu söylenir.” diyorlar. Bu saptamalar Prof. Dr. Erdener Yurtcan tarafından Kasım 2005 tarihli “CMK Şerhi” adlı eserinde yer alıyor (Sayfa 418).
Makalenin devamı için lütfen tıklayınız!