Cuma, Temmuz 29, 2005

Hukuku sokağa taşımak
Adnan Ekinci

Önceki gün Milliyet gazetesinden Melih Aşık'ın köşesinde, akademik kariyeri olan eski bir emniyet görevlisinin önerileri sıralanmıştı.
Eski müdürün önerileri, Emniyet mensuplarına ek gelir yolları bulmakla ilgiliydi.
Ancak, ek gelir sağlayacağız diye polisleri sivil hayata çekmenin ne kadar doğru olacağını da düşünmek gerekir.
Ben aynı önerileri ters yüz ederek, hukuku sivil hayatın içine çekmenin
daha işlevsel olacağı düşüncesindeyim.
Üstelik benim önerim avukatlara para kazandırma amacını taşımıyor. Ücret konusunu barolar kendi bütçelerinden kazanırlar.
Amaç, hukuku adliyelerden ve kara kaplı kitaplardan çıkarıp günlük yaşamın içine çekmek.
İşte bu nedenle, eski Emniyet müdürünün önerilerini şöyle değiştirdim.
Genel hukuk bilgisi
1- Dünyada en çok ruhsatlı silaha sahip ülkelerden biriyiz. Bu silahları alanlar ise hiçbir eğitimden geçmiyorlar. Ver evraklarını, al silah ruhsatını! Oysa, trafik sürücü ehliyeti öncesinde olduğu gibi, silah ruhsatı vermeden önce de eğitim ve sınav gereklidir. Bu eğitimlere baroların atayacağı avukatlar da katılmalıdır. Silahın koruma amaçlı olduğunu yanlış kullanıldığında başlarına nasıl dert alabilecekleri ayrıntılı bir şekilde anlatılmalı.
2- Tüm ilköğretim okullarına zorunlu 'temel hukuk' dersi konulmalı. Bu derslerde avukatlar, çocuklarda hukuk bilinci oluşturacak küçük bilgilendirmeler yapmalıdır.
3- Barolar, vatandaşların katılabileceği seminer ve kurslar düzenleyerek sertifika vermelidir.
4- Adliyelerden elde edilen harç gelirlerinin küçük bir bölümü
barolar tarafından kurulacak olan bu tür 'Özel Hukuk Dershanesi' için
fon olarak ayrılmalıdır.
5- Tüm özel güvenlik şirketlerinde avukat istihdam etme zorunluluğu getirilmelidir.
6- Özel güvenlik elemanlarının yetiştirilmesi için eğitim birimleri açılmalı, buralarda avukatların ceza hukukuyla ilgili ders
vermesi sağlanmalıdır.
Melih Aşık'a buradan selam ve sevgilerimizi iletir, önerilerimizin köşesinde yayımlanmasını saygıyla arz ederiz.

ABD SINIRLARINA RFID:
Hurriyet



Pazartesi, Temmuz 25, 2005

Pazar, Temmuz 24, 2005

EMİRLE GİZLİ DİNLEME

Av. Fikret İLKİZ

Herkes, haberleşme özgürlüğüne sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır. Bu temel hak herkes için Anayasanın koruması altındadır. Bu hak sınırlandırılabilir mi? Gizli dinleme olur mu?

Anayasanın 22. maddesine göre; millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması nedenlerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş yargıç kararı yoksa haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz. Yine Anayasada sayılan bu nedenlere bağlı olarak ve “gecikmesinde sakınca bulunan hallerde” yasayla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz.

Makalenin devamı için lütfen tıklayınız!

Salı, Temmuz 19, 2005

"Superpoligon v Dogan Yayincilik Holding":

Turk.Internet.com

Pazartesi, Temmuz 18, 2005

RTÜK'ÜN "TERKİBİ"

Av. Fikret İLKİZ, bu hafta "6 AKP, 3 CHP VE RTÜK" başlıklı makalesinde, yasalarda yapılan değişikliklerden sonra artık RTÜK'ün nitelik değiştirdiğine; "tarafsız bir kurul olma özelliğini yitirip politik bir kurula dönüştüğüne" dikkat çekiyor ve ekliyor:

"RTÜK'ün özerk ve tarafsız bir tüzel kişiliği olduğu artık söylenceden ibarettir. Artık 'yansız' olmayan RTÜK; 'özerk' veya 'tarafsız' bir bağımsız otorite hiç değildir. RTÜK; iktidar partisinden altı, muhalefetten üç adamdır..."
http://avukatilkiz.blogspot.com/

Perşembe, Temmuz 14, 2005

RTUK UYELERI BELLI OLDU:
Radikal-online / Politika

Pazar, Temmuz 10, 2005

Pazar, Temmuz 03, 2005

"Törkiş Telekom'dan kurtulduk (Elhamdülillah!)"

GUNGOR URAS makalesi

MECLİS İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİ

Av. Fikret İLKİZ

TBMM’nin 30.06.2005 tarih ve 855 sayılı “Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünde Değişiklik Yapılması Hakkında Karar”ı, 1 Temmuz 2005 günlü ve 25862 sayılı Resmi Gazetede yayımlandı. Böylece yürürlüğe girmiş oldu. Karara göre; Anayasa Mahkemesince iptal edilen TBMM İçtüzüğünün Anayasa 91 inci maddesi aşağıdaki şekilde yeniden düzenlendi: “Temel kanunlar:

Madde 91. — a) Bir hukuk dalını sistematik olarak bütünüyle veya kapsamlı olarak değiştirecek biçimde genel ilkeleri içermesi; kişisel veya toplumsal yaşamın büyük bir bölümünü ilgilendirmesi; kendi alanındaki özel kanunların dayandığı temel kavramları göstermesi, özel kanunlar arasında uygulamada ahenk sağlaması, düzenlediği alan yönünden bütünlüğünün ve maddeler arasındaki bağlantıların korunması zorunluluğunun bulunması; önceki yasalaşma evrelerinde de özel görüşme ve oylama usulüne bağlı tutulması gibi özellikleri taşıyan kanunları ve İçtüzüğü bütünüyle veya kapsamlı olarak değiştiren veya yürürlüğe koyan tasarı veya tekliflerin Genel Kurulda bölümler halinde görüşülmesine ve her bölümün en çok otuz maddeyi geçmemek kaydıyla hangi maddelerden oluşacağına Hükümetin, esas komisyonun veya grupların teklifi, Danışma Kurulunun oybirliği ile önerisi üzerine Genel Kurulca karar verilebilir. Bu takdirde bölümler, maddeler okunmaksızın maddenin görüşülmesindeki usule göre ayrı ayrı görüşülür ve...

Makalenin tamamı Av. İlkiz web-kütüğünde...