Çarşamba, Aralık 29, 2004

"Promises to Keep" = "Tutulacak Sözler"


Technology, Law, and the Future of Entertainment
William W. Fisher III




Pazartesi, Aralık 27, 2004

YAYIN YAPMAK YASAKTIR
Av. Fikret İLKİZ
Yeni Ceza Muhakemeleri Kanunu 17 Aralık 2004 tarihli 25673 sayılı Resmi gazetede yayımlandı. Eski Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu 1 Nisan 2005 tarihinde yürürlükten kalkacak ve yaygın tanımı ile “CMUK” yerine “CMK” yürürlüğe girecek.

4.12.2004 kabul tarihli 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 157 inci maddesine göre “Kanunun başka hüküm koyduğu hâller saklı kalmak ve savunma haklarına zarar vermemek koşuluyla soruşturma evresindeki usul işlemleri gizlidir.” Yani “soruşturma gizlidir”...

Devamı için lütfen tıklayınız: Makaleler/ Yayın Yapmak Yasaktır

Cumartesi, Aralık 25, 2004

KUZULOGLU yazmis:
Turk Telekom-ADSL

Çarşamba, Aralık 22, 2004

AKADEMİK BİLİŞİM 2005- Gaziantep


AB'05 icin Bildiri/seminer/acik oturum onerisi gonderme suresi
31 aralikta doluyor.
http://ab2005.gantep.edu.tr
calismaya basladi. Webte logo ve banner'lar var.
Etkenlige katilmak isteyen firmalar, kurum ve kuruluslar
icinde bu son cagri.
E-IMZA: UYGULAMAYA HAZIR MIYIZ?



Istanbul Bilgi Universitesi Bilisim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve
Arastirma Merkezi tarafindan, Microsoft'un ana sponsorlugunda 25
Aralik 2004 tarihinde, Bilgi Universitesi Dolapdere Kampusunde
(BS 1) E-Imza konulu bir konferans gerceklestirilecektir.
Acilis konusmasini Sanayi ve Ticaret Bakani Sayin Ali
Coskun'un yapacagi bu konferans ilgili herkesin katilimina
aciktir. Elektronik Imza Kanunu ve ikincil duzenlemelerinin,
elektronik imzanin uygulanmasina yonelik hedef ve beklentilerin
tartisilacagi ve konusulacagi bu toplantiya
katiliminizdan memnuniyet duyacagiz.

Yrd.Doc.Dr. Leyla Keser Berber
Merkez Muduru

_____

Yer: Bilgi Universitesi Dolapdere Kampusu, BS 1
Tarih: 25 Aralik 2004, Cumartesi
Saat: 09:00-16:00

_____

Konferans Programi:

09:00 - 09:30 KAYIT Dolapdere Kampusu, BS 1
Acilis Konusmalari
09:30 - 09:45 Yrd.Doc.Dr. Leyla KESER BERBER
Bilisim Teknolojisi Hukuku Uygulama ve Arastirma Merkezi Muduru
09:45 =9610:00 Prof.Dr. Turgut TARHANLI
Istanbul Bilgi Universitesi Hukuk Fakultesi Dekani
10:00 - 10:15 Doc.Dr. Mustafa ALKAN
Telekomunikasyon Kurumu Baskan Yardimcisi
Ulusal Koordinasyon Kurulu Baskani
10:15 - 10:30 Sayin Ali COSKUN Sanayi ve Ticaret Bakani
10:30 - 12:00 1. OTURUM ELEKTRONIK SERTIFIKA HIZMET SAGLAYICILAR
Doc.Dr. Mustafa ALKAN Oturum Baskani
Sertac CELIKYILMAZ E-Guven A.S. Genel Muduru
Yuksel SAMAST TurkTrust A.S. Genel Muduru
Erkan TEKMAN TUBITAK UEKAE KSM Sorumlusu
Kemal CILIZ TurSign A.S. Yonetim Kurulu Uyesi
12:00 - 12:15 SORU/TARTISMA
12:15 - 13:30 YEMEK
13:30 - 15:30 2. OTURUM HUKUK
Yrd.Doc.Dr. Leyla KESER BERBER Oturum Baskani
Orhan TURAN TNB Yonetim Kurulu Uyesi, Mersin 3. Noteri
Cafer CANBAY Telekomunikasyon Kurumu (Uzman)
Vedat GURER Avukat
Gaffar ERBEK Hazine Mustesarligi
Yasin BECENI Avukat
15:30 - 15:45 SORU/TARTISMA
15:45 - 16:00 KAPANIS/TEMENNILER

Detayli bilgi ve sorulariniz icin:

Tel: 0 (212) 444 0 428
e-mail: bthukuku@bilgi.edu.tr
web: http://bthukuku.bilgi.edu.tr

Pazartesi, Aralık 13, 2004

Kimlik Hırsızlığına Karşı...

Birleşik Krallıkta en hızlı yayılan suçların başında kimlik hırsızlığının geldiğine dair, 13 Ağustos 2003 tarihli The Guardian gazetesinde Katharine Viner imzalı, "Adımı çaldılar!" ("They stole my name") başlıklı haberi okurken, Viner'a yardımcı olan kuruluşun (Experian.com) Türkiye'deki bağlantısına ulaştım.
Aşağıdaki uyarı http://www.kkb.com.tr/content/tr/html/vatandas_uyari.php sayfasından alımıştır:

KİMLİK HIRSIZLIĞI

Bütün Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de kayıp/çalıntı kartlar, sahte kartlar, sahte başvurular nedeniyle gerek mali kurumların ve gerekse vatandaşlarımızın büyük kayıpları olmaktadır. Kayıpları en aza indirebilmek amacıyla, vatandaşlarımızın kişisel kimlik bilgilerinin ilgisi olmayan kişilerin eline geçmemesini sağlamak için dikkatli olmaları gerekmektedir. Aşağıda kimlik hırsızlığının belli başlı yöntemleri ve çalıntı riskinin en aza indirgenmesi için yararlı önlemlerden belli başlıları bilgilerinize sunulmaktadır.

KİMLİK HIRSIZLIĞI NASIL OLUŞUYOR?

Kişisel bilgilerinizin dolaşımını düzenlemek veya bu bilgilerin size özel kalmasını sağlamak için elinizden geleni yapmanıza rağmen, becerikli kimlik hırsızları çeşitli yöntemlerle bunlara ulaşabilir.

Kimlik Hırsızları Bilgilerinizi Nasıl Ele Geçirirler?

Kimlik hırsızları aşağıdaki bir veya birkaç ya da burada değinilmeyen yöntemleri kullanarak kişisel bilgilerinizi edinebilirler;

Kimlik kartlarınızı, kredi kartlarınızı ve kişisel bilgilerinizi içeren diğer evrakları taşıdığınız çantalarınızı çalarak,

Postalarınızı çalmak suretiyle banka ve kredi kartı ekstrelerinizi, kredi tekliflerini ve vergi bilgilerinizi ele geçirerek,

Adres değişikliği formu doldurup, postalarınızı başka bir adrese yönlendirerek,

İşyerinizden özel ya da işle ilgili kayıtlarınızı ele geçirerek,

Ev hırsızlığı sonucunda kişisel bilgilerinize ulaşarak,

Internet'te paylaştığınız kişisel bilgilerinizi kullanarak...

Kimlik Hırsızları Kişisel Bilgilerinizi Nasıl Kullanırlar?

Nüfus cüzdanınıza kendi resmini monte ederek ve diğer müracat formlarını da sahteciliğe uygun olarak düzenleyerek kredi kartı, bireysel kredi müracatı yapabilirler.

Kart çıkaran kurumları arayıp sizmişsiniz gibi davranarak, kredi kartı ekstresinin posta adresini değiştirirler. Faturalar yeni bir adrese gönderildiği için, siz bir problem olduğunu farkedinceye kadar geçen süre içinde kimlik hırsızları sizin hesabınızı kullanırlar.

Adınıza sabit telefon ya da cep telefonu alırlar.

Adınıza çek hesabı açarlar ve karşılıksız çek yazarlar.

Adınıza sahte çek ve banka kartı üreterek, banka hesabınızı boşaltırlar.

Adınıza otomobil kredisi alıp, otomobil alırlar ve satarlar.

BİLGİLERİNİZİN ÇALINMASI (KİMLİK HIRSIZLIĞI) OLASILIĞINI AZALTMANIZ İÇİN BAZI UYARILAR

Kimlik hırsızlığını tamamen engellemek mümkün olmayabilir, ancak; riskinizi en aza indirgeyebilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi bu tür olaylardan haberdar olarak dikkatli kullandığınızda kimlik(bilgi) hırsızlıklarına karşı korunabilirsiniz.

Banka kartı(ATM kartı) ve kredi kartınızın çalınması, kaybolması hallerinde bu durumu, ivedilikle ilgili mali kuruma/kurumlara, önce telefonla ve sonrasında da yazılı olarak bildiriniz

Kartlarınızın yanı sıra nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb. belgelerinizin çalınması ve kaybolması durumunda ise; mutlaka polise hatta savcılığa da başvurunuz ve tutanak tutturunuz.

Fatura dönemlerine dikkat ediniz. Faturalarınız zamanında ulaşmıyorsa ilgili kurumdan takibini yapınız. Elinize ulaşmayan bir kredi kartı faturası kimlik hırsızı tarafından çalındığı ve adresinizin değiştirildiği anlamına gelebilir.

Postalarınızı hırsızlıklardan koruyunuz. Posta kutularına bırakılan postaları hemen alınız ve posta kutularınızın sürekli kilitli olmasını sağlayınız.

Banka kartlarınızda(ATM kartı) kullanacağınız şifrelerin doğum tarihi, telefon numarası ve ardışık numaralar gibi kolaylıkla tahmin edilebilecek bilgiler olmamasına dikkat ediniz.

Gerçekten ihtiyacınız olacak kartları yanınızda taşıyınız.

Telefonda, e-mail mesajlarında ya da Internet'te karşınızdakinin kim olduğunu bilmediğiniz ya da iletişimi sizin başlatmadığınız durumlarda kişisel bilgilerinizi vermeyiniz.

Bilgi hırsızlarının çöp kutunuzdan kişisel bilgilerinizi toplamasını engellemek için, atacağınız faturalar, kredi başvuru kopyaları, sigorta formları, vadesi dolmuş kart ve kredi teklifleri gibi kişisel bilgi içeren evrak ve dökümanları iyice yırtarak, bilgi hırsızları tarafından kullanılmayacak şekilde olmasına dikkat ediniz.

Evinizde hizmetli kullanıyorsanız, kişisel bilgilerinizi içeren evraklarınızı ve dökümanlarınızı evde açıkta bırakmaktan sakınınız.

İşyerinizde, kişisel bilgilerinize kimin ulaşabileceğini öğreniniz ve kayıtların güvenli yerlerde tutulduğundan emin olunuz.
AB-TR İlişkileri...
Avrupa Birliği Genel Sekreterliği
16. İKUK (İç Koordinasyon ve Uyum Komitesi) Toplantısı

19 Kasım 2003 tarihinde Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinde yapıldı. 2003 Yılı Düzenli İlerleme Raporu ve Ulusal Programın 3 aylık değerlendirmesinin yapıldığı söz konusu toplantıya ilişkin kısa bilgi notu için tıklayınız...
Kaynak: http://www.euturkey.org.tr


Perşembe, Aralık 09, 2004

Noterlik hizmeti hukuki danışmanlığa doğru kayıyor

İstanbul Noterler Odası 3-5 Aralık tarihleri arasında düzenlenen sempozyumda buluştu. Sempozyumun açılış konuşmasını İstanbul Noterler Odası Başkanı Halil İbrahim Aynacı yaparken, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süha Tanrıver, "Noterlerin işlevleri alanında yeni açılımlar konulu" bir konuşma yaptı. Noterlik Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısını da ele alan Tanrıver, "Noterlerin hukuki güvenliğinin sağlanması ve hukuki anlaşmazlıkların doğumunun önlenmesi süreci içinde etkin bir işlev görebilmeleri gerekir. Bunu teminen batı hukuk düzeninde olduğu gibi hukuki sorumlulukları yeniden düzenlenmeli" diye konuştu. Noterlik hizmetinin klasık belge onaylama ve bilglendirmeden hukuki danışmanlık boyutuna doğru taşındığına işaret eden Tanrıver, şunları söyledi: "Dahil olmaya çalıştığımız Avrupa Birliği'nde de hakim eğilim bu yönde."

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez de alternatif uyuşmazlık çözümleri ve noterlerin işlevleri konusunda bilgi verdi. Prof. Pekcanıtez, arabulucuların kurumsallaşmasında hukukçuların büyük rolü olduğunu hatırlattı ve noterlerin de arabulucu olabileceğini söyledi. Prof. Pekcanıtez, "Noterler yaptıkları işlemlerde yargıya sağladıkları katkı yanında uyuşmazlıkların çözümünde de arabulucu olarak görev alabilir" dedi.

Kaynak: SABAH

Pazartesi, Aralık 06, 2004

CMUK DEĞİŞİKLİK GEREKÇESİ -

Av. Fikret İLKİZ - 6 Aralık 2004

57 inci Hükümet döneminde Bakanlar Kurulu, Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanan Ceza Muhakemeleri Usulü Yasa Tasarısının 3.12.2002 tarihinde Meclise gönderilmesi kararı vermişti. Ancak bu Tasarı 58 inci hükümet zamanında ve Başbakan Abdullah Gül imzasıyla ve 7.3.2003 tarihinde gönderilebildi. TBMM Adalet Komisyonu, 01.12.2004 tarihinde Raporunu tamamlayabildi. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulunda görüşülmeye başlanacak...Hedef 17 Aralık tarihinden önce Tasarının yasalaşması...

(Devamı için lütfen tıklayınız: IvHP Bilgi Belge- )