Pazartesi, Aralık 13, 2004

Kimlik Hırsızlığına Karşı...

Birleşik Krallıkta en hızlı yayılan suçların başında kimlik hırsızlığının geldiğine dair, 13 Ağustos 2003 tarihli The Guardian gazetesinde Katharine Viner imzalı, "Adımı çaldılar!" ("They stole my name") başlıklı haberi okurken, Viner'a yardımcı olan kuruluşun (Experian.com) Türkiye'deki bağlantısına ulaştım.
Aşağıdaki uyarı http://www.kkb.com.tr/content/tr/html/vatandas_uyari.php sayfasından alımıştır:

KİMLİK HIRSIZLIĞI

Bütün Dünya'da olduğu gibi Türkiye'de de kayıp/çalıntı kartlar, sahte kartlar, sahte başvurular nedeniyle gerek mali kurumların ve gerekse vatandaşlarımızın büyük kayıpları olmaktadır. Kayıpları en aza indirebilmek amacıyla, vatandaşlarımızın kişisel kimlik bilgilerinin ilgisi olmayan kişilerin eline geçmemesini sağlamak için dikkatli olmaları gerekmektedir. Aşağıda kimlik hırsızlığının belli başlı yöntemleri ve çalıntı riskinin en aza indirgenmesi için yararlı önlemlerden belli başlıları bilgilerinize sunulmaktadır.

KİMLİK HIRSIZLIĞI NASIL OLUŞUYOR?

Kişisel bilgilerinizin dolaşımını düzenlemek veya bu bilgilerin size özel kalmasını sağlamak için elinizden geleni yapmanıza rağmen, becerikli kimlik hırsızları çeşitli yöntemlerle bunlara ulaşabilir.

Kimlik Hırsızları Bilgilerinizi Nasıl Ele Geçirirler?

Kimlik hırsızları aşağıdaki bir veya birkaç ya da burada değinilmeyen yöntemleri kullanarak kişisel bilgilerinizi edinebilirler;

Kimlik kartlarınızı, kredi kartlarınızı ve kişisel bilgilerinizi içeren diğer evrakları taşıdığınız çantalarınızı çalarak,

Postalarınızı çalmak suretiyle banka ve kredi kartı ekstrelerinizi, kredi tekliflerini ve vergi bilgilerinizi ele geçirerek,

Adres değişikliği formu doldurup, postalarınızı başka bir adrese yönlendirerek,

İşyerinizden özel ya da işle ilgili kayıtlarınızı ele geçirerek,

Ev hırsızlığı sonucunda kişisel bilgilerinize ulaşarak,

Internet'te paylaştığınız kişisel bilgilerinizi kullanarak...

Kimlik Hırsızları Kişisel Bilgilerinizi Nasıl Kullanırlar?

Nüfus cüzdanınıza kendi resmini monte ederek ve diğer müracat formlarını da sahteciliğe uygun olarak düzenleyerek kredi kartı, bireysel kredi müracatı yapabilirler.

Kart çıkaran kurumları arayıp sizmişsiniz gibi davranarak, kredi kartı ekstresinin posta adresini değiştirirler. Faturalar yeni bir adrese gönderildiği için, siz bir problem olduğunu farkedinceye kadar geçen süre içinde kimlik hırsızları sizin hesabınızı kullanırlar.

Adınıza sabit telefon ya da cep telefonu alırlar.

Adınıza çek hesabı açarlar ve karşılıksız çek yazarlar.

Adınıza sahte çek ve banka kartı üreterek, banka hesabınızı boşaltırlar.

Adınıza otomobil kredisi alıp, otomobil alırlar ve satarlar.

BİLGİLERİNİZİN ÇALINMASI (KİMLİK HIRSIZLIĞI) OLASILIĞINI AZALTMANIZ İÇİN BAZI UYARILAR

Kimlik hırsızlığını tamamen engellemek mümkün olmayabilir, ancak; riskinizi en aza indirgeyebilirsiniz. Kişisel bilgilerinizi bu tür olaylardan haberdar olarak dikkatli kullandığınızda kimlik(bilgi) hırsızlıklarına karşı korunabilirsiniz.

Banka kartı(ATM kartı) ve kredi kartınızın çalınması, kaybolması hallerinde bu durumu, ivedilikle ilgili mali kuruma/kurumlara, önce telefonla ve sonrasında da yazılı olarak bildiriniz

Kartlarınızın yanı sıra nüfus cüzdanı, ehliyet, pasaport vb. belgelerinizin çalınması ve kaybolması durumunda ise; mutlaka polise hatta savcılığa da başvurunuz ve tutanak tutturunuz.

Fatura dönemlerine dikkat ediniz. Faturalarınız zamanında ulaşmıyorsa ilgili kurumdan takibini yapınız. Elinize ulaşmayan bir kredi kartı faturası kimlik hırsızı tarafından çalındığı ve adresinizin değiştirildiği anlamına gelebilir.

Postalarınızı hırsızlıklardan koruyunuz. Posta kutularına bırakılan postaları hemen alınız ve posta kutularınızın sürekli kilitli olmasını sağlayınız.

Banka kartlarınızda(ATM kartı) kullanacağınız şifrelerin doğum tarihi, telefon numarası ve ardışık numaralar gibi kolaylıkla tahmin edilebilecek bilgiler olmamasına dikkat ediniz.

Gerçekten ihtiyacınız olacak kartları yanınızda taşıyınız.

Telefonda, e-mail mesajlarında ya da Internet'te karşınızdakinin kim olduğunu bilmediğiniz ya da iletişimi sizin başlatmadığınız durumlarda kişisel bilgilerinizi vermeyiniz.

Bilgi hırsızlarının çöp kutunuzdan kişisel bilgilerinizi toplamasını engellemek için, atacağınız faturalar, kredi başvuru kopyaları, sigorta formları, vadesi dolmuş kart ve kredi teklifleri gibi kişisel bilgi içeren evrak ve dökümanları iyice yırtarak, bilgi hırsızları tarafından kullanılmayacak şekilde olmasına dikkat ediniz.

Evinizde hizmetli kullanıyorsanız, kişisel bilgilerinizi içeren evraklarınızı ve dökümanlarınızı evde açıkta bırakmaktan sakınınız.

İşyerinizde, kişisel bilgilerinize kimin ulaşabileceğini öğreniniz ve kayıtların güvenli yerlerde tutulduğundan emin olunuz.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa