Cuma, Aralık 28, 2001

Internet ve Hukuk Platformunun (İvHP) Değerli Kurucuları ve Üyeleri,



Sizlere Eşgüdüm Kurulu adına uzun süredir herhangi bir ileti gönderemedim. Bunun nedeni, İvHP’nun çalışmalarından biri olan ve “internetvehukuk.org” alan adı altında kurmakta olduğumuz “web sitesi”nin tamamlanmasını, tüm kurucuların isimlerinin de orada yer almasını beklemem idi... Bize bu konuda hem alan adı alarak, hem de “sunucu” sağlayarak ve tasarım desteği vererek yardımcı olan üyemiz Sayın Can Baran’ın bu işle görevlendirdiği elemanın işten ayrılması nedeniyle, web sitemizin oluşturulmasında geçici bir duraklamaya girmiş olmamız, web sitesi konusunda istediğimiz noktaya gelmemizi biraz geciktirdi. Ben de daha fazla gecikmemek için şimdi sizlere yazmaya ve yeni yıla girmeden önce, bu güne kadar yapılanlar hakkında bilgi vermeye, ayrıca, içinizden daha aktif çalışmak isteyenlere de bir çağrıda bulunmaya karar verdim...

Hatırlayacağınız üzere, Haziran ayında kurulan ve kısa sürede 100’ün üzerinde üyeye sahip olan Platformumuz, üretkenliğini artırmak için kendi içinde alt çalışma gruplarına ayrılmış ve alt grupların koordinatörleri ile iki üyemizin katıldığı bir Eşgüdüm Kurulu oluşturulmuş idi. Koordinatörlük görevini benim üstlendiğim bu kurul, Crea-World’de düzenli olarak toplanmayı sürdürdü. Kurul üyeleri kişisel zamanlarından fedakarlık yaparak ve sorumluluğunu bilen bir sivil toplum anlayışı içinde, kuruluş amacımıza uygun biçimde çalıştı ve ilk ürünlerini vermeye başladı...

Bu bağlamda;

· “İnternet ve Hukuk” konusunda Türkiye’de ve dünyada yapılmış çalışmalar gözden geçirildi ve bir Bilgi/Belge Merkezi oluşturmak üzere malzeme toplandı.
· “İnternetvehukuk.org” alan adı alınarak, bir web sitesi -taslağı- kuruldu.
· Bir “İvHP” logosu yapıldı:
Yeni İ v H P logosu Yeni web sitemiz ile logomuz da değişmiş olacak.

· Dünyada ve Türkiye’de bu konuda kayda değer kaynakları içeren diğer web siteleri tarandı, listelendi ve “linkler” başlığı altında bizim web sitemize konulmak üzere hazırlandı.
· Bir panel öncesi bazı Platformumuz üyeleri, Adalet Bakanı Sayın Hikmet Sami Türk ile buluştu ve karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.
· Inet-tr 2001, 7. Internet Konferansı’ndaki hukukla ilgili oturumlara katılındı, “Internet’in Hukuksal Boyutu” panelinde İvHP adına 4 üyemiz bildirilerini sundular.
· Bu bildirilerden ikisi, Platformumuzun şimdilik çevrimiçi (online) yayın organı olarak kullanılan http://ivhp.blogspot.com adresinde erişime sunuldu.
· Bazı İnternet yayın organlarında (turkinternet.com, teknoturk.org v.d.) ve ETV televizyonunda (13 Aralık 2001, 22.30 Güler Kazmacı programı) İvHP tanıtıldı.
· “Kültür Girişimi” ve İKSV tarafından Kasım ayında “The Marmara” otelinde gerçekleştirilen “Avrupa Birliği’ne Kültürel Bir Yaklaşım” Sempozyumunda yine Sayın Avniye Tansuğ’un bildirisi ile İvHP de tanıtıldı.
· Mayıs 2002 tarihinde gerçekleşecek Bilişim Şurası hazırlıkları kapsamında kurulan Hukuk Çalışma Grubunda -hem Türkiye Bilişim Vakfı’nı (TBV) hem de- Platformumuzu temsilen iki üyemiz görevlendirildi.
· İvHP’yi tanıtmak ve çalışmalarını kamuoyuna duyurmak amacıyla bir tanıtım planı hazırlandı.
· Geçenlerde imzalanarak yürürlüğe giren Avrupa Birliği Siber Suçlar Sözleşmesinin, imzalanmadan önce Eşgüdüm Kurulumuz tarafından çevirisinin yaptırılması kararı verildi, imzalanmasıyla eş zamanlı olarak, oldukça kapsamlı söz konusu metnin Türkçe’ye çevirisi tamamlandı. Çevirinin yapılmasına destek veren Superonline, Ixir ve Vestel Net’e bir kez daha teşekkür ediyoruz.
· Yılbaşında konunun Türk kamuoyunda da tartışılmaya başlanması için Türkçe’ye çevirttiğimiz “Avrupa Birliği Siber Suçlar Sözleşmesi” hakkında ilk kez varlığımızı kamuoyuna açıkça duyuracak bir basın iletişimine geçeceğiz. Hazırlanan basın duyurusunu ayrıca sizlere de sunacağız.

Bunlara ek olarak; Şubat 2002 ayında yeni hazırlanan TCK tasarısının bilişim suçlarıyla ilgili bölümünü tartışmak üzere Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Barosu ile birlikte bir etkinlik planlıyoruz. Yine Mayıs 2002 ayında tüketici/kullanıcı açısından İnternet ve ilgili yasal düzenlemelerin ele alınacağı geniş katılımlı bir etkinlik üzerinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Kısaca özetlediğim bu çalışmaların daha etkin yürütülmesi için yardımınıza ve desteğinize gerek duyuyoruz. Geçen haftaki Eşgüdüm Kurulu toplantımızda, ilk kurulan çalışma gruplarını ve konularını gözden geçirip bazı yeni yaklaşımlar getirdik.

Buna göre, şu anda alt çalışma grupları ve konuları şöyle oluştu: (web sayfamızda henüz güncellenmemiş olabilir.)

ÇALIŞMA GRUPLARI –Grup Koordinatörleri
§ İfade Özgürlüğü - (Av. Fikret İlkiz)
§ İnternet Servis Sağlayıcıların Hak ve Sorumlulukları - (İzzet Mumcu)
§ Internet İçerik Sağlayıcıların Hak ve Sorumlulukları - (Füsun Sarp Nebil)
§ Fikri Hakla - (Av. Erdem Türkekul)
§ Mahremiyet (Kişisel Bilgilerin Gizliliği) - (Aslı Deniz Helvacıoğlu )
§ Teknoloji-Hukuk Koordinasyonu - (Avniye Tansuğ)
§ E-Ticaret - ?
§ Ceza Hukuku – (Yasin Beceni)
§ Kullanıcı Hakları – (Av. M. Bülent Deniz)

DİĞER GÖREVLER –Görev Koordinatörleri
§ Genel Koordinasyon – (Tuncer Üney)
§ Uluslararası Gelişmeleri İzleme - (Özgür Uçkan)
§ Halkla İlişkiler – (Denis Chuit)
§ Eğitim – (Yavuz İrtem)
§ Web Koordinasyonu – (Özgür Uçkan)
§ Sponsorluk İlişkileri – ?
§ Kurumsal İlişkiler (Yurtiçi) – (Gülden Tozkoparan)

§ Kurumsal İlişkiler (Yurtdışı) – (Can Baran)


Değerli Kurucular ve Üyelerimiz,

Kuruluş amacımız, İnternet ile ilgili yasal düzenlemelerde önceden bilgisine başvurulan, hazırladığı kaynaklarla yasa koyucunun işini kolaylaştıran, e-Türkiye’ye geçiş için kendi alanında kamu yararına çalışan bir sivil toplum kuruluşu olmaktı ve bu amacımıza adım adım yaklaşmaktayız. (İvHP’nin vizyon ve misyonu ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi www.internetvehukuk.org adresindeki web sitemizde bulabilirsiniz)

Gerek yukarıda kısaca özetlediğim ve bu güne kadar yaptığımız, gerekse şimdiden sonra yapacağımız çalışmaların TBMM tarafından kullanılarak işe yarar kılınması çok önemli. Bu nedenle değerli parlamenter üyelerimizden bu konuda nasıl bir yaklaşım izlememiz gerektiği konusunda öneri ve destek bekliyoruz.

Ayrıca, alt çalışma gruplarında ve dolayısıyla Eşgüdüm Kurulu’ndaki hukukçu sayısı, bilişimci sayısına göre daha az. Bu nedenle içimizdeki veya henüz bize katılmamış, konuya ilgi duyan, bilgi ve deneyimlerinden yararlanacağımız, akademisyen ve/veya uygulamacı hukukçuları ilgilendikleri çalışma gruplarında aktif katılıma davet ediyorum.

Bir diğer önemli nokta da, İvHP’nun varlığının, daha geniş kitleler ve asıl önemlisi bu konudaki “karar verici”ler tarafından duyulması, bilinmesi ve İvHP ile ilişkiye geçilebilmesi için başlatacağımız iletişim faaliyeti... Bu konuda sizlerden alabileceğimiz en kolay katkılardan biri, yakın çevrenizdeki basın mensubu dostlarınızın bundan böyle daha sık kullanacağımız http://groups.yahoo.com/group/Internetvehukuk adresindeki haber listesine üye olmasını sağlamak olabilir. Bildiğiniz gibi pek çok köşe yazarı ve gazeteci bazı etkin haber listelerinin üyesi olup, bu kaynaklardan edindikleri haber ve bilgileri yazılarında değerlendirmektedir...

Sözü çok fazla uzatmadan, bu ilk iletimi burada tamamlamak istiyorum. Bunu fırsat bilerek sizlere yeni yılda mutluluk ve esenlikler diliyorum.

Saygılarımla.

Tuncer Üney
İvHP Eşgüdüm Kurulu adına


Perşembe, Aralık 13, 2001

İlk online mahkeme...


NETHERLANDS/LAW:
The Netherlands begins Europe's first online court hearings
"The Dutch Ministry of Justice has started to use video, audio and Internet links to hold court hearings for two prisons and 15 tribunals, instead of bringing trial participants into an actual courthouse."
November 14, 2001
Source: europemedia.net (via onlinejournalism.com)

Haberi ilk yayınlayan ve bize kaynağını da veren Medyatava'ya teşekkürler!