BİYOTEKNOLOJİ VE HUKUK/ IV. OTURUM- Başkan: Dr. Amadeo Santosuosso
Başkan: Dr. Amedeo Santosuosso, Hakim, Milano İstinaf Mahkemesi
Ananda Chakrabarty, ABD Illinois Üniversitesi,
“Yaşam Formlarının Patentlenmesi ve Biyoteknolojide Tartışmalı Olan Hukuki ve Etik Konular”
“Petrol atıklarını yiyen bakteri” başta olmak üzere genetik araştırmalar konusundaki çalışmaları dünyaca ünlü Chakrabarty karikatürlerle renklendirdiği sunumunda özetle şunları söyledi:
“Dün burada hep etikten ve insan haklarından bahsettiniz. Bugün de şimdi biraz da paradan sözedeceğiz. Para kazanmak ABD’de ayıp bir şey değildir, hatta Jefferson’un 1791’de Anayasaya’ya yazdığı ve Anayasa ile teminat altına alınmış bir şeydir. Genetik testlerin çoğu da patentlidir ve bu da kötü birşey olarak
Prof.Dr. iur. Dr. med. Dr. h.c. mult.Carlos María Romeo-Casabona,
Deusto Üniversitesi & Basque Country Üniversitesi
“Avrupa Birliğinde Biyoteknolojik Patentler”
Chakrabarty’nin hayli uzayan renkli konuşmasından sonra söz alan -ve tüm unvanlarının burada tekrarlanması da hayli uzun tutacak olan- Sayın Profesör özetle şunları söyledi:
“1973 Avrupa Patent Sözleşmesi keşifler patentlenebileceğini söylemektedir. Biyoteknolojik keşifler etik midir değil midir? meselesi önemlidir. Avrupa Konseyi’nin 98/44/EC Direktifi’ne göre hayvan ve bitki türleri patentlenemiyor. ‘Breeder’s Priviliege’ ile çiftçilere öncelik tanınmıştır bu konuda. Yine de kamu düzeni ve genel ahlak gerekçesiyle istisnalar sözkonusudur. “İnsan”dan ne anlaşıldığı hala tartışılmakta olan bir konudur. Bu konuda birden çok kez tanım (taxonomy) girişimi yapılmıştır. Klonlamaya karşı ek protokol (ECHRB on Human Cloning 1998) bu bağlamda pratik önem taşır. Yenileyici tıp açısından embriyonun yararları ve embriyonik hücrelerin patentlenmesi ciddi etik sorunlar yaratan konular arasındadır.” (14 Temmuz 2005 tarihli Rapor’da çözüm getirilmeye çalışılan biyoteknoloji ve genetik mühendisliği alanında patent hukukunun gelişimi ve etkileri için Bkz. EGE Opinion No: 16 of 17 May, 2002, EC Committee of Experts 2003)
0 Yorum:
Yorum Gönder
Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]
<< Ana Sayfa