Pazar, Ağustos 06, 2006

İNGİLİZ WEBMASTER TERÖRİSTLERE YARDIMLA SUÇLANDI



İngiliz polisi , “İslami cihadı” telkin eden tutucu web sitelerini yönetmesi gerekçesiyle bir İngiliz vatandaşını tutukladı.
Syed Talha Ahsan, ABD hükümetinin
Extradition Treaty 2003’e dayandırılan talebi üzerine çarşamba günü tutuklandı. ABD hükümeti, yayınladığı 14 sayfalık iddianamede Ahsan'ı; Çeçenistan, Bosna ve Afganistan'daki şiddet yanlısı cihadı yücelten kitap, video kaydı, kaset ve CD’leri satmakla, ayrıca federal hükümet tarafından yasadışı sayılan gruplara para aktarmakla suçladı.
Azzam.com, azzam.co.uk, qoqaz.net ve qoqaz.co.uk sitelerinin de aralarında bulunduğu web siteleri, özellikle “Batı’ya ve müttefiki ülkelere karşı cihadın erdemleri” konusunda insanları ikna ederek yandaş toplamaktadır.
Archive.org tarafından da kaydedilen bir web sayfasında, 11 Eylül 2001’in hemen ardından “Afganistan’ı savunmak için acil başvuru” ve Amerika’ya askeri harekâtlarında yardım eden ülkeleri tehdit eden Taliban’dan meydan okuyan alıntılar yer almıştır.
Bir başka web sitesi, Güney Çeçenistan’da Ruslarla savaşan ve 2000 yılında “cihat” sırasında ölen Abu Ubaidah’ı anlatmaktadır.
Londra’da yaşayan 26 yaşındaki Ahsan, iddianamede, mücahitlerin desteklenmesi için bağış ve gönüllüler toplama amacıyla, ölüm savaşçılarını yasadışı bir şekilde öven CD ve video kayıtlarını yaymakla ve baştan sona tüm dünyada şiddet içeren cihadı destekleyen yazınların da dahil olduğu çeşitli malzemelere sahip olmakla suçlanmaktadır.
Web sitelerinin alan adlarında bulunan “Azzam” ismiyle, açıkça Abdullah Yusuf Azzam’a gönderme yapılmaktadır. Azzam 1989 yılında ölmüştür ve birçok kişi tarafından Usame Bin Ladin’le de ilişkilendirilen İslami askeri hareketin kurucusu olarak görülmüştür.
Bazı web siteleri ileri sürüldüğü üzere Connecticut, Nevada, İrlanda ve Malezya’da bulunmaktaydı.
Federal hükümet, İngiltere’de kefaletsiz gözaltında tutulan Ahsan’ın yargılanmak üzere Amerika’ya gönderilmesini talep etti.
Eğer Ahsan gönderilir ve suçlu bulunursa, teröristlere malzeme sağlamak ve başkalarının da teröristlere malzeme sağlamasına yardım ederek komploda rol almak ve cezai komploya dahil olmak nedenleriyle ömür boyu hapisle karşı karşıya kalabilir.
İddianamedeki diğer ithamlar ise Ahsan’ın bir gönüllü ABD Deniz Kuvvetleri askeriyle yazışmış, İran ve Arap Emirlikleri arasındaki Hormuz Boğazı’nda çalışan bir donanma savaş grubunun gizli planlarını elde etmiş ve donanma grubunun bir terörist saldırısına karşı savunmasızlığını tartışmış olmasıdır.
Federal hükümet Ahsan’ı teröristlere yardım etmek için kurulmuş daha büyük bir komplonun birkaç üyesinden biri olarak tanımlamaya çalıştı.
Ekim 2004’te grubun diğer bir üyesi olduğu iddia edilen Babar Ahmad de Connecticut Bölge Savcısı tarafından benzer şekilde suçlanmıştı.


http://news.com.com/2100-1028_3-6096818.html

Çeviren: Mısra Tan

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa