Pazar, Ağustos 06, 2006

ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ: YAHOO, MICROSOFT VE GOOGLE ÇİN BASKISINA GÖZ YUMUYOR

15 Haziran 2006 Salı tarihinde Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International / AI); Yahoo, Microsoft ve Google’ı Çin’in Webi sansürleme çabalarına destek olarak insan hakları ilkelerini ihlal etmekle itham etti ve onları, hapsedilmiş siber muhaliflerin salıverilmesi için kulis yapmaya çağırdı.

Londra merkezli insan hakları grubu da, internet şirketlerini, açıkça Çin hükümetinin insan hakları standartlarını ihlal eden taleplerine karşı çıkmaya çağırdı.

Örgütün ABD şubesi idari yöneticisi Larry Cox bir demecinde: “İnternet bağımsız konuşmayı geliştirmeli, onu kısıtlamamalı. İnterneti baskılara ve ifadelere karşı korumalıyız.” dedi.

Şirketlerin, Çin’in gürleyen İnternet pazarının peşinden koşmak için kendi belirledikleri ortak değerlerini ve politikalarını ihlal ettikleri belirtilen demeçte, şirketlere siber muhaliflerin salıverilmesi için istekte bulunmaları gerektiği çağrısı yapıldı.

Google ile Çinli ortağı ve Yahoo’nun Çin işletmesi olan
“Alibaba.com”, etkinliklerini savundular ve onların varlığının Çin toplumunun yararına olduğunu söylediler.

Google, yazılı açıklamasında; onların arama motorunun yerel yasalar ve düzenlemeler kaldırıldığı zaman tüm sonuçları açığa çıkardığını ve şirketin, kullanıcıların mahremiyetini garanti edemedikleri zaman öneri hizmetlerinden kaçındığını söyledi.

Alibaba.com örgütün eleştirisini doğrudan doğruya yanıtlamadı ama odak noktasının haber ve bilgi olmadığını, İnternet ticareti olduğunu söyledi.

Alibaba.com’un sözcüsü Porter Erisman yazılı açıklamasında: “Alibaba.com ve Yahoo China girişimcilere fırsat yaratarak ve Çinli ihracatçılarla dünya çapında müşteriler arasında bağlantı kurarak, Çin’deki ortalama insanların yaşamları üzerinde karşı konulamaz olumlu bir etkiye sahip oluyor.” dedi.

Microsoft Corp. Sözcüsü yorum taleplerine cevap vermedi.

Çin 123 milyon çevrimiçi insanla, ABD’den sonra dünyanın ikinci büyük Internet kullanıcısı nüfusuna sahip. Komünist hükümet İnternet kullanımını desteklediği halde, dikkate alınan müstehcen ya da siyasi ve yıkıcı gereçlere erişimi engellemek için kapsamlı bir gizli izleme ve filtreleme sistemi kurdu.

Örgüt, demecinde İnternet şirketlerine Çinli yetkililerle aralarındaki ticaretin ayrıntılarını ortaya koyma ve Çin hükümetinin e-posta hesap bilgilerini duyurma gibi insan haklarını olumsuz etkileyecek taleplerine uymadan önce bütün hukuki başvuruları kullanma çağrısında bulundu.

Giderek artan sayıda Çinli gazeteci ve diğerleri, çevrimiçi siyasi içerikli yorumlar göndermekten ve İnternetle ilgili diğer faaliyetlerinden dolayı hapsedildiler.

Sunnyvale-California merkezli şirket Yahoo’nun Çin işletmesi, iki muhalifin e-posta bilgilerini Çinli yetkililere temin ederek hapse mahkum edilmelerine sebep olduğu için çok ciddi olarak eleştirildi.

Google, Çin sitesinde arama sonuçlarını sansürlediği için eleştirildi. Microsoft, “insan hakları” gibi terimleri Çin’deki Web kayıt hizmetinde (Web Log Service) yok saydı ve Pekin’in talebi üzerine Çinli bir bloggerın ABD merkezli kaydını kapattı.

http://www.siliconvalley.com/mld/siliconvalley/news/editorial/15083226.htm

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa