Pazar, Ağustos 08, 2004

Vietnam'da İnternet'e siber polis


Çin'in ardından Vietnam hükümeti de İnternet üzerindeki denetimini artırıyor. İnternet suçlarıyla mücadele etmek ve yasaklanmış içeriğin İnternet üzerinde dolaşımını engellemek amacıyla oluşturulan özel polis birimi eylül ayında işbaşı yapacak.
81 milyon nüfuslu Vietnam'da sadece 2 milyon kişi İnternet erişimine sahip, ancak bu rakam hızla artıyor. Viatnam hükümeti bir yandan İnternet erişimini kısıtlamaya çalışırken, bir yandan da uygunsuz gördüğü siteleri engelliyor ve e-posta trafiğini sürekli olarak gözetliyor.
Vietnam hükümeti İnternet kullanımını düzenlemek amacıyla son olarak özel bir polis birimi oluşturdu. Vietnam medyasına göre, siber polisler özellikle kredi kartı yolsuzluğu, bilgisayar korsanlığı, online kumar ve yasak içerik trafiği gibi suçlara odaklanacak.
ONLİNE MUHALİFLERE GEÇİT YOK
Vietnam hükümeti özellikle İnternet kullanımının ve erişim hızlarının artmasıyla birlikte siber suçların da patlamasından endişe ediyor. Hükümet, İnternet'in komünist rejime karşı kullanılmasını engellemek için geçen sene Vietnam İnternet Merkezi'ni açmıştı. Muhaliflerin yanı sıra insan hakları örgütlerine ait siteler bloklanırken, host'u Vietnam'da bulunan web sitelerinin açılması resmi izne bağlanmıştı. Ayrıca halkın büyük bir bölümünün İnternet'e çıkışını sağlayan internet kafelere de kullanıcıların kimliğini ve ziyaret ettikleri sitelerin kaydını tutma zorunluluğu getirilmişti.
Demokrasi mücadelesi veren Dr. Nguyen Dan Que komünist rejime karşı geldiği için geçen hafta iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Dr. Nguyen'in yanı sıra, Hanoi hükümetine karşı interneti kullandığı gerekçesiyle temmuz ayında iki Vietnamlı muhalif daha tutuklanmıştı.

Kaynak: http://www.hurriyetim.com.tr/haber/0,,sid~12@nvid~450719,00.asp

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa