Çarşamba, Temmuz 07, 2004

'Yap bi yasa... Dediğim gibi olsun!..'

Bizim Anadolu'da lokantalarda mutfağa sipariş verilir: "- Kes bi döner... Yağlı olsun... Yap bi salata... Sirkesi bol olsun..." İşte o misal... Günümüzde de IMF, TBMM'ye siparişi veriyor "Yap bi yasa... Dediğim gibi olsun!" ...Milletvekillerimiz hemen mutfağa giriyor, yalap şalap bir yasa yaparak, Cumhurbaşkanı'na imzaya yolluyor...
Kemal Derviş, "IMF'nin emir ve kumandasında 15 günde 15 yasa çıkarmaya çabaladığında" gürültü kopmuştu.
Şimdiki hükümet TBMM, 15 Temmuz'da tatile girmeden 10 günde 15 yasa çıkarmaya çalışıyor.
Çünkü efendim, IMF, Dünya Bankası ve AB yönetimleri bu yasaların çıkmasını istiyor.
Ankara'da olan biteni çok iyi izleyen bir kardeşim sayesinde TBMM'ye "sipariş edilen" yasalarla ilgili listeyi derleyebildim.

İki tasarının çıkması gerek
(1) Pamukbank ile Halk Bankası'nın birleşmesi ve (2) Gelir İdaresi Başkanlığı'nın kurulması ile ilgili 2 yasa tasarısı TBMM tatile girmeden çıkmaz ise IMF İcra Kurulu bizim "gözden geçirme raporu"nu onaylamayacak.
(1) Ceza Yasası, (2) Yerel Yönetimler Reformu Yasası, (3) Belediyeler Yasası, (4) İl Özel İdaresi Yasası (kabul edildi), (5) Büyükşehir Belediyeleri Yasası, (6) Vergi Yasalarında Değişiklikler ile ilgili Yasa, (7) Kamu Yönetimi Temel Yasası, (8) Üretici Birlikleri yasası tasarıları ile Bütçe Yasası'ndaki değişiklikler paketi ve de Dokuzuncu AB Uyum Paketi'ndeki yasa tasarılarının, 15 Temmuz'dan önce TBMM'den geçmesi gerekiyor.
Bize bugüne kadar demek ki yanlış anlatmışlar!.. Bize bugüne kadar anlatıldığına göre sipariş üzerine yasa hazırlanmaz. Her sorunu çözmek için bir yasa yapılmaz. Bir yasa hazırlamanın "usulü - adabı" vardır. Yasa ne işe yarayacak? Uygulanabilecek mi, uygulanmayacak mı? Kime yarar, kime zarar getirecek. Uzun vadeli kalıcı bir düzen mi, yoksa geçici olarak bir soruna çözüm mü getirecek? Bu yasadan bir kişi veya bir zümre mi yararlanacak? Yasa için hazırlanan tasarı hukuka uygun mu? Kurulu düzene uygun mu?
Bütün bunlar dikkate alınmadan, IMF memurlarınca veya "sipariş üzerine" birkaç kişi tarafından ve de "yalap şalap" hazırlanan tasarılar, TBMM komisyonlarında ve genel kurulunda milletvekillerince doğru dürüst incelenmeden ve tartışılmadan, "tek parti çoğunluğuna ve de parti başkanının talimatına dayalı" olarak "şıp" diyerek yasalaşır ise, zaten bozuk olan kamu düzeni daha fazla bozulur.
Bu tür kanunların kamu düzenini nasıl bozduğunu rakamlarla açıklama şansı yok ama halka yüklediği faturalar ortada.

Güngör Uras,
Milliyet

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa