Çarşamba, Şubat 09, 2005

"MOBESE"

Haberin adresi: 09/02/2005
http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=142970

Herkes kendini korusun!

İstanbul Valisi Muammer Güler, yalnız İstanbul'da değil, Türkiye genelinde mala karşı işlenen suçlarda artış olduğunu söyledi. İstanbul Valisi Güler: Hırsızlığı sadece polisiye tedbirlerle önleyemeyiz. Her binanın başına polis dikemeyiz. Özel güvenlik önlemleri de alınmalı. Site yöneticileri özel güvenlik teşkilatı kurabilir

RADİKAL - İSTANBUL - Vali Muammer Güler, İstanbul'da güvenliğin sağlanmasına yönelik hazırlıklarına bir buçuk yıl önce başlanan Mobil Elektronik Entegrasyon Projesi'nin (MOBESE) 10 Nisan'da yürürlüğe gireceğini açıkladı. Dün, valilikte bir basın toplantısı düzenleyen Güler, sistem hakkında şu bilgileri verdi:
"Ana kumanda Emniyet Müdürlüğü'nde olacak. Şehir içinde kameraların konulacağı yerler saptanıyor. Bütün ekiplere dağıtılacak GPRS ile coğrafi koordinat içinde hepsi bir anda görülüp, olay yerine yönlendirilecek. Ekiplerdeki taşınabilir bilgisayarla, olayla ilgili bilgiler ve talimatlara anında ulaşılabilecek. "

'Dünyada ilk kez uygulanacak'

"Muhtarlık Otomasyon Sistemi ile de muhtarlarla entegre hale gelinecek. Belgeler elektronik ortamda verilecek. Vatandaşların yoğun olduğu bölgelerde, taramaya yönelik, özel hayatın gizliliğine hiçbir şekilde müdahale etmeden suçu önleyici, caydırıcı ve delilden suçluya gidebilmeyi sağlayacak önlemleri planlıyoruz. Bu, çok uzun soluklu bir iş, ama dünyada en son sistem olarak İstanbul'da uygulanacak. Şu ana kadar 23 trilyonluk bir harcama söz konusu oldu. Ana kumanda için de 2.5 trilyonluk harcama yapıldı. Güvenliğin maliyeti olmaz."
İstanbul Valisi Muammer Güler, geçen hafta Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü yakınında meydana gelen hırsızlık olayları nedeniyle çıkan haberleri de eleştirerek, şunları söyledi:

'Bir bekçileri bile yok'

"Olay biraz da mizahi boyutta ele alınıyor. Olayın magazinsel boyutta takdimi gerçek nedenlerin göz ardı edilmesine neden oluyor. Söz konusu apartman ve işhanlarında özel güvenlik önlemleri sıfır. Bir bekçi bile yok. Tutulan bekçiler ise işyerinin kapanma ve açılma saatlerine uymuyor. İstanbul'da 62 bin cadde ve sokak, 2 milyonun üzerinde konut,
1 milyonun üzerinde bağımsız bina var. Her birinin başına bir polis dikmek olanaksız.
Bundan sonra site yönetimleri de özel güvenlik teşkilatı kurabilir. Hırsızlığı sadece polisiye tedbirlerle önleyemeyiz. Özel güvenlikten daha yoğun yararlanmalıyız. Mala karşı işlenen cürümlerde yalnız İstanbul'da değil, Türkiye genelinde bir artış var."

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa