Salı, Şubat 12, 2002

12 Subat 2002- NTVMSNBC'den



Bilgisayar ve internet kullanımının artması, özellikle kamu kurum ve kuruluşlarının internetten hizmet vermesinin yaygınlaşmasıyla internet adresleri de fihristlerde yerlerini almaya başladı. Pasaport müracatlarının “on-line” yapılması, hatta askerlik yoklamalarının dahi internetten yapılabilmesinden sonra internet kullanıcıları, adreslerin bir arada bulunduğu mailleri birbirlerine atmaya başladılar.

Fihristlerde bulunması gereken birkaç internet adresinin isimleri ise şöyle:

On-line Pasaport müracaatı: www.iem.gov.tr/ilksayfa.htm
İllerde önemli telefonlar: www.bybs.gov.tr
Kimlik numarasını öğrenme: www.tckimlik.nvi.gov.tr
Başbakanlık bilgi sistemi: www.bybs.gov.tr
Askerlik yoklamasının telefon ve posta ile yapılabilmesi: www.asal.msb.gov.tr/telfax.htm
Kanuni hakların öğrenilmesi: www.egm.gov.tr/iletisim.htm
Sürücü ceza puanının öğrenilmesi: www.egm.gov.tr/surucuceza.asp
Vergi dairelerinden otomobillerin vergi borcunun öğrenilmesi: www.gelirler.gov.tr/Internet
Emekli Sandığı’ndan emekli maaşının ve tazminatının hesaplanması: www.emekli.gov.tr
SSK emekli maaşının öğrenilmesi: www.ssk.gov.tr
Yargıtay kararlarının öğrenilmesi: www.yargitay.gov.tr
Alfabetik sıra ile tüm kanunlar: idealhukuk.com (?)
İgdaş borcunun öğrenilmesi: www.igdas.com.tr/
İSKİ borcunun öğrenilmesi: www.iski.gov.tr/sorsozno.asp
Tren saatleri ve ücretleri: www.tcdd.gov.tr/trensaatleri.html
Uçak saatleri ve hava meydanları: www.dhmi.gov.tr/default0.htm

Haberin devamı ve diğer adresler...


Hürriyet haberi:


Başbakanlık’ın e-devlet projesi

Başbakanlık tarafından yürütülen “E-Devlet Projesi” çerçevesinde oluşturulan çalışma gruplarının başkanları, pilot il olarak belirlenen Yalova’da bir araya geldi. Toplantıda projenin başarılı olması için yasalardaki engellerin kaldırılması ve yasal entegrasyonun sağlanması gerektiği vurgulandı.


Yalova Valisi Nihat Özgöl, toplantıda, Türkiye’nin, ekonomik ve sosyal sorunlarına rağmen, modern ve çağdaş bir dünyayla entegre olma doğrultusunda iradesini ortaya koyduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’ne (AB) girme yolunda ilerleyen Türkiye’nin, eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda kaliteyi artırmayı hedeflediğini ve bu hedefe ulaşmak amacıyla yoğun çaba harcadığını dile getiren Özgöl, “E-Devlet Projesi”nin de bu yolda bulunulmuş en önemli girişimlerden biri olduğunu kaydetti.

Özgöl, son yıllarda bir dizi yeni teknolojik kavramlarla tanışıldığını ifade ederek “Bunların arasında en dikkat çekici olanı, internet ve bu çerçevede (E-Devlet) kavramlarıdır. Başbakanlık tarafından yürütülen bu projenin başarısı, Türkiye’nin bilgi toplumu haline gelmesi açısından büyük önem taşıyor” dedi.

Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı Füsün Köroğlu da “E-Devlet Projesi”nin, Başbakan Bülent Ecevit’in de katıldığı Lüksemburg Zirvesi’nde, AB üyesi ülkelerin “E-Avrupa Projesi”ni öngören anlaşmaya imza atmalarıyla başladığını bildirdi.

İnternet kullanımını özendirmeyi hedefleyen projeye, kamunun vatandaşa sunduğu hizmetler ve sivil toplum kuruluşlarının da dahil edileceğini anlatan Köroğlu, şöyle konuştu:
“Projede, Başbakanlık koordinatör görevini üstlendi. Daha sonra 13 çalışma grubu oluşturuldu. Hedeflerimizi koyduk. Temelde en önemli olay, yasal entegrasyonun sağlanmasıdır. Yasalardaki engellerin kaldırılması gerekiyor. Bunun için de Adalet Bakanlığı’nın başkanlığında bir komisyon kuruldu. Bunun yanı sıra Türkiye Bilişim Vakfı nezdinde bir çalışma yaparak yazılım merkezleri oluşturmayı hedefliyoruz.”

Köroğlu, projede pilot il olarak belirlenen Yalova’nın, bilişim teknolojisini en üst düzeyde kullandığını vurgulayarak “Yalova, birçok şeyi bizden önce çözmüş. Devlet olarak bizden önde gidiyor. Bundan sonra Yalova’daki tüm işleyişi, vatandaşın devletle olan işlerinin nasıl halledildiğini izleyeceğiz. İnterneti çok iyi kavramak, ödemelerin internet üzerinden yapılmasını sağlamak konusunda Yalova belli bir kültüre ulaşmıştır” dedi. (aa)


0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa