Perşembe, Şubat 07, 2002

Yalnız İnternet mi?

Cep telefonu suç aleti oldu



Tüm dünyada kullanımı giderek artan cep telefonları bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yanda da polislerin korkulu rüyası haline geldi. Brezilya'da suç örgütlerinin fidye için adam kaçırma ve cinayet "faaliyetlerini" organize ettikleri cep telefonu, Vietnam'da uyuşturucu tacirlerinin sağ kolu oldu.

Cep telefonu İskoçya'da da dükkanlara saldırıp yağmalayanların polisten kaçmak için birbirlerini uyardıkları hayati önem taşıyan bir iletişim aracı... Cep telefonunun suç işleyen grupların işlerini kolaylaştırdığı uyarısında bulunan güvenlik uzmanları soruna çözüm arıyor.

CNN'in internet sitesinde yer alan habere göre, özellikle "kontürlü" olarak tanımlanan ve süper marketlerde, benzin istasyonlarında bile satılan faturasız cep telefon hattı paketleri, takip etmesi çok zor olduğu için suç örgütlerinin çok işine yarıyor. Brezilya'da sırf bu yüzden faturasız hatların yasaklanmasının gündeme gelmesi, durumun ciddiyetinin bir göstergesi...

Cambridge Üniversitesi'de güvenlik uzmanı olan Ross Anderson, organize suç örgütlerinin faturasız hatları çok yaygın olarak kullandığını, örgütlerin takip edilmesi zor olan iletişim teknolojilerine ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. Günümüzde uluslararası uyuşturucu ve silah ticareti ile terör eylemleri büyük ölçüde kablosuz iletişim teknolojisinden yararlanılarak planlanıyor.

KÜRESEL BİR SORUN HALİNE GELDİ
İşte dünyanın çeşitli yerlerinden "cep telefonu-suç" arasındaki bağlantıyı gösteren çarpıcı örnekler:

-Vietnam'da narkotik polisinin geçen yıl yaptığı operasyonlarda 55 uyuşturucu satıcısı tutuklandı ve bir tek baskında 120'den fazla cep telefonu ele geçirildi.

-İrlanda'da 1998'de yaptığı bombalama eylemiyle 29 kişinin ölümüne, 300 kişinin yaralanmasına neden olan bir IRA militanı, geçtiğimiz ay 14 yıl hapse mahkum oldu. Col Murphy adlı IRA üyesinin suçu işlediği cep telefonu kayıtları sayesinde ispatlandı.

-İskoçya'nın Black Isle bölgesindeki köylerde, haftasonları dükkan ve benzin istasyonlarını soyan, mağazaların vitrinlerini yere indiren suç çetelerinin, cep telefonu sayesinde polisin elinden kaçtığı belirlendi. Bütün çete üyelerinin cep telefonu olduğu ve polis suç mahalline yaklaştığından diğerlerini uyarararak başka bir köye yöneldikleri bildirildi.

-Bir yıl önce Brezilya'nın Sao Paulo eyaletinde 29 hapisanede çıkan ve 20 bin mahkumun katıldığı isyanların, hapisanelere gizlice sokulan cep telefonlarıyla organize edildiği tespit edildi ancak faturasız hat kullanıldığı için aramalar takip edilemedi. İsyanlarda 16 mahkum öldü.

-Yine Brezilya'da faturasız hatların yaygınlaşmasıyla fidye amaçlı adam kaçırma olayları 2000 yılına göre büyük artış gösterdi. Brezilya polisinin verdiği rakamlara göre, 2000'de 63 olan adam kaçırma olayı, 2001'de 267'ye yükseldi. En son bir belediye başkanının kaçırılması üzerine Başbakan Cardoso, faturasız cep telefonlarını "suç aleti" olarak tanımladı ve yasaklamakla tehdit etti ancak bu, tehditten öteye geçemedi. Ülkedeki 29 milyon cep telefonunun 20 milyonun faturasız olması ve telefn şirketlerinin gelirlerinin büyük bölümünün faturasız hatlardan gelmesi böyle bir karar alınmasına engel oldu.

PEKİ, NE YAPMALI ?
"Kötü amaçlarla kullanılıyor" diye cep telefonunun yasaklanması gibi saçma önlemler tabii ki çözüm değil. Uluslararası güvenlik uzmanları ayrıntılı cep telefonu faturalarının suç araştırmalarında çok işe yaradığını belirtiyor. Faturasız hatlarda ise, hattı satın alan kişinin bir kimlik belgesi doldurması zorunluluğu getirilmesi öneriliyor. Telefon şirketlerinin şüpheli numaraları takip etmesinin de suçu önlemek için etkili bir yöntem olabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Hürriyet

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa