Pazar, Ekim 12, 2008

8.912 Bilişim Suçu Davası

Yargıtay'da Bilişim Hukuku konferansı

A.A

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, “Yıllardır süren ve maddi manevi çok büyük kayıplara neden olan terör eylemleriyle hiç bir yere varılamayacağını herkesin bilmesi, toplumun her ferdinin bu bilince ulaşması halinde ekonomik, sosyal, siyasi, hukuki, askeri bir çok yönü olan bu sorunun çözümünün kolaylaşacağına inanıyorum” dedi. 

Yargıtay tarafından düzenlenen “Bilişim Hukuku” konferansı, Yargıtay Toplantı Salonunda başladı.

Konferansın açılışında konuşan Gerçeker, son günlerde yaşanan terör olaylarında şehit olanlara Tanrı'dan rahmet, ailelere baş sağlığı, yaralılara acil şifalar diledi.

Gerçeker, “Yıllardır süren ve maddi manevi çok büyük kayıplara neden olan terör eylemleriyle hiç bir yere varılamayacağını herkesin bilmesi, toplumun her ferdinin bu bilince ulaşması halinde ekonomik, sosyal, siyasi, hukuki, askeri bir çok yönü olan bu sorunun çözümünün kolaylaşacağına inanıyorum. Bu konuda herkes mutlaka üzerine düşen görevi yerine getirecektir” diye konuştu.

Hasan Gerçeker, bilişim hukukunun, çağın geldiği son noktada çok büyük önem taşıyan bir konu haline geldiğini, günümüzde insanların, gerek sosyal, gerekse iş hayatında bilişim sistemlerinin getirdiği kolaylıklardan yararlandığını anlattı.

Bütün bu gelişmelere bağlı olarak hem ceza hem de özel hukuk boyutu olan, “Bilişim Hukuku” olarak adlandırılan yeni bir hukuk dalının ortaya çıktığını söyleyen Gerçeker, Türkiye'nin de dünya üzerindeki bu gelişim ve değişime kısa sürede uyum sağladığını kaydetti.
Ekonomik ve sosyal alandaki her türlü gelişmenin hukuk dünyasına da yansıdığını ve bunun sonucu olarak bir kısım hukuki düzenlemelerin yapılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Gerçeker, bu konuda yapılan yasal düzenlemeleri anlattı.

BİLİŞİM SUÇLARI

Bilişim suçlarının Türkiye'de işlenme sıklıkları hakkında bilgi veren Yargıtay Başkanı Gerçeker, TCK'nın “Bilişim sistemine girme”, “Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme”, “Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması” suçlarından 1 Eylül 2007 ile 1 Eylül 2008 tarihleri arasında ilk derece mahkemelerinde açılan dava sayılarını aktardı.

Gerçeker, bu tarihler arasında TCK'nın, “Bilişim sistemine girme” maddesine muhalefetten 171, “Sistemi engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme” maddesine muhalefetten 950, “Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması” maddesine muhalefetten ise 2102 dava açıldığını bildirdi.

5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlemesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”da sayılan suçlar bakımından mahkemelerce internet sitelerine erişimin engellenmesi kararlarının verilmeye başlandığını hatırlatan Gerçeker, bu konunun kimi zaman eleştirildiğini, konferansta da bu konunun tartışılacağını ifade etti.

5651 sayılı kanunundaki, internet erişiminin engellenmesine karar verilecek suçlarla ilgili 1 Eylül 2007 ve 1 Eylül 2008 tarihleri arasında ilk derece mahkemelerinde açılan davalara ilişkin bilgi de veren Gerçeker, “İntihara yönlendirme” suçundan 62, “Çocukların cinsel istismarı” suçundan 2733, “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırma” suçundan 249, “Sağlık için tehlikeli madde” suçundan 215, “Müstehcenlik” suçundan 12, “Fuhuş” suçundan 2569, “Kumar oynanması için yer ve imkan sağlama” suçundan 3072 olmak üzere, bazı sitelere erişimin engellenmesi isteğiyle toplam 8912 dava açıldığını bildirdi.

Yargıtay Başkanı Gerçeker'in konuşmasının ardından, “Adli Bilişim” başlıklı birinci oturum, Yargıtay Genel Sekreteri Ahmet Ceylani Tuğrul'un başkanlığında başladı.

Konferansa, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, bazı Yargıtay üyeleri ile konuklar katılıyor.

KAYNAK: Hurriyet

Etiketler: ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa