Cuma, Eylül 15, 2006

İSVEÇ’TE SKANDAL

Liberal Parti Gençlik Kolu (LFU) üyesi ve basın sekreteri Per Jodenius’un Sosyal Demokrat Parti’nin bilgisayar ağına gizlice girdiği ortaya çıktı.
Sosyal Demokrat Parti için çalışan bilgisayar firması Sentor, parti bilgisayarlarına gerçek kullanıcılar sistemde değilken üç ayrı hesap kullanılarak girildiğini keşfetti. Kullanıcı hesaplarından biri ile parti stratejisi ve seçim programıyla ilgili gizli bilgilere ulaşılabiliyordu. Bu hesap Liberal Parti’yle bağlantılı bir bilişim teknolojileri şirketine ait IP adresinden kullanılmıştı. Bunun üzerine parti yetkilileri polise yüzlerce bilgisayar saldırısını ihbar etti ve Liberal Parti’yle bağlantılı biri tarafından “hack”lendiklerini ileri sürdü. Cezai soruşturma başlatıldı ve Stokholm savcısı Maria Häljebo yaklaşan seçimler dolayısıyla davaya öncelik verildiğini açıkladı.
Skandalın patlak vermesinin ardından Per Jodenius partiden ihraç edildi. Liberal Parti Başkanı Lars Leijonborg sisteme izinsiz girişlerden haberdar olmadıklarını ileri sürdü. Fakat daha sonra parti yetkilileri, bazı üyelerin iktidar partisinin bilgisayarlarına yasadışı girişleri bildiğini açıkladı ve elde edilen bilgilerin seçim kampanyasında kullanıldığını da itiraf etti.
İddialara göre Jodenius şifreleri bir Sosyal Demokrat Parti gençlik kolu üyesinden almıştı. Sisteme yasadışı girişleriyle elde ettiği bilgileri Parti basın şefi Niki Westerberg’e de aktarmıştı. Westerberg ise yaptığı açıklamada Jodenius’un bu bilgileri Sosyal Demokrat Partili bir bağlantısından aldığını düşündüğünü belirtti. Parti sekreteri Johan Jakobsson’u bu konuda bilgilendiren de Westerberg’ti. Jakobsson bunun üzerine Jodenius’a şifreleri kullanmaması ve bilgileri ele geçirdiğini basına ve partiye açıklamasını söylediğini iddia etti. Jakobsson, Mart ayından sonra olayı takip etmediği için suçlu olduğunu söyleyerek partisinden ayrıldı. Liberaller gazetecinin itirafı basmak yerine şifreleri kullandığını, Mart ayından beri parti üyeleri tarafından sisteme girilmediğini söylüyorlar. Jodenius ise polise verdiği ifadede, şifrelerin verilmesindeki amacın gazetecilerin sisteme girerek skandal yaratabilecek bilgilere ulaşmalarını sağlamak olduğunu açıkladı. Şifreleri alan Expressen muhabiri Niklas Svensson da aynı açıklamayı yaptı. Svennson sisteme üç kez izinsiz girdiği için hakkında soruşturma başlatıldı.
Sosyal Demokrat Parti saymanı Tommy Ohlström sisteme son yasadışı girişin geçen hafta olduğunu ileri sürdü ve Ocak-Mart ayları arasında toplam 78 saldırı olduğunu belirtti.
Mahkeme kararıyla Jodenius’un evinde arama yapıldı. Evindeki ve ofisindeki iki bilgisayara el konuldu. Hakkında yasadışı olarak başkalarına ait bilgilere ulaştığı için bilişim suçu davası açılacağı bildirildi. Ayrıca Jodenius’a bilgileri veren üye de sorgulanacak.
Sosyal Demokrat Parti Başkanı Göran Persson ve Parti Sekreteri Marita Ulvskog’a göre seçim kampanyaları ciddi bir darbe aldı. Fakat İsveç’teki birçok bilgisayar uzmanı olaya şüpheyle bakıyor. Uzmanlar güvenlik programları kullanan bu kadar hassas bir sisteme Sosyal Demokratlar birçok kez fark etmeden girilmesini garip bulduklarını belirtiyorlar.
17 Eylül seçimleri öncesinde Sifo tarafından yapılan son ankete göre ise Sosyal Demokrat Partinin oyu % 47.4, Liberal Parti’nin de dahil olduğu dört partilik muhalefet grubunun oyu ise % 48.1.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa