Pazar, Eylül 17, 2006

İÇERİK VE ERİŞİM SAĞLAYICILAR (I) - Av. Fikret İLKİZ

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi tarafından 28.05.2003 tarihinde 840. ıncı toplantısında kabul edilen “İnternet Üzerinde İletişim Özgürlüğü Üzerine Deklarasyonu" (Av. Beyza Banu Özdilek tarafından çevrilmiştir.) AİHS’nin 10. maddesinde düzenlenmiş olan ifade ve bilgi özgürlüğü temel hakkını hatırlatarak konu hakkında ortak görüşe varmıştır.

Üye devletler, siber suçlarla ilgili İnternet üzerindeki içerikle ilgili olarak “kendiliğinden düzenleme” üzerine Komitenin Rec (2001) 8 sayılı tavsiye kararını kendi iç hukuk mevzuatlarını gözden geçirerek yeniden düzenleme yapacaklardır. Deklarasyonda “Siber Suç Üzerine Konvansiyon”(*) anımsatılarak atıf yapılmıştır. Deklarasyonda yer alan (Prensip 1) “İnternet için içerik kuralları”na göre; “Üye devletler, internet üzerindeki içeriği diğer içerik dağıtım araçlarına uygulanandan daha fazla bir sınırlamaya tabi tutmamalıdırlar.”

Makalenin devamı için lütfen başlığa tıklayınız!
-----------------------------------------------------------
Sayın İlkiz'in makalesinde de sözü edilen Siber Suç Konvansiyonu taslağını -anımsanacağı üzere- İvHP Türkçe'ye çevirtmiş idi. -Şimdiki haliyle "Bilgi Belge" bölümümüzden indirebileceğiniz- bu metin üzerinde kimi kavramların Türkçe karşılığı tam olarak karşılanmış olmamakla birlikte, Ankara Barosu işbirliği ile ve "dikkatle okunması" amacıyla kitapçık olarak bastırıldı. Kadir Has Üniversitesi Hukuk Fakültesi de yaptığı bir derlemeye aynı metni -Türkçesi üzerinde geliştirme çalışmaları yaparak- ek olarak koyacak. Bu vesile ile Ankara BArosu'nun bastırdığı metne yazılan İvHP önsözünü sizlerle paylaşalım:
------------------------------------------------------------
Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi Hakkında...

Hazırlanması 4 yıl kadar süren Avrupa Konseyi Siber Suç Sözleşmesi, 23 Kasım 2001’de, Konsey üyesi olmayan ülkeler de dahil olmak üzere Budapeşte’de imzaya açıldı. O zaman, 26'sı üye ve 4'ü üye olmayan (ABD, Japonya, Kanada ve Güney Afrika) 30 ülke Sözleşme’yi imzalamış, Sözleşme'nin imzacı ülkelerin kendi iç hukuklarına uyarlamaları için yapılacak çalışmaların da 30 Haziran 2003 tarihine dek tamamlanması öngörülmüştü. Konsey, 23 Ocak 2003 tarihinde bilgisayar sistemleri aracılığıyla yapılan ırkçılık ve yabancı düşmanlığı eylemlerini de kapsama alan bir Ek Protokol yayınladı. Mart 2006 itibariyle, 12 ülkenin herhangi bir çekince koymadan imzaladığı bu Sözleşme, 30 ülke tarafından çeşitli çekinceler konarak imzalanmıştır.
Türkiye ise henüz Sözleşmeyi imzalamamıştır.


İfade özgürlüğünü kısıtlaması”, “insancıl ceza normlarına aykırı” olması, adı “siber suç” olmakla birlikte özellikle “usule dair hükümlerinin amacını aşan biçimde düzenlenmesi” ve ayrıca “diğer tüm suçları da kapsayacak olması” gibi niteliklerinden dolayı bu Sözleşme bir çok sivil toplum kuruluşu tarafından ciddi eleştiriler almıştır.

Internet ve hukuk konusundaki küresel gelişmeleri, bilgi ve iletişim teknolojileri politikalarını izlemek ve Türkiye’nin çağdaş yaklaşımlara geçişini hızlandırmak amacıyla 2001 yılında kurulan “İnternet ve Hukuk Platformu” (İv H P), kendisinin de eleştirdiği bu niteliklerine karşın, tartışılan Sözleşmeyi herkesin bilgisine sunmak amacıyla 2002 yılında Türkçe'ye çevirerek, http://www.ivhp.org.tr/ adresindeki web sitesine yüklemiş, bu konuda Bilgi Üniversitesi ve İstanbul Barosu ile birlikte bir de panel düzenlemişti. Şimdi de Ankara Barosu işbirliği ile kitapçık haline gelen bu metnin iç hukukumuza uyarlanması konusunda “çok dikkatli okunması ve değerlendirilmesi” gerektiği açık...

İvHP Yürütme Kurulu
www.ivhp.org.tr
Mart 2006


0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa