Pazartesi, Mayıs 01, 2006

ULAGAY: "Sanayinin küresel haritası değişirken"

Fransa ile politik ilişkiler gerginleşirken, Osman Ulagay Fransa'nın önde gelen araştırma kuruluşlarından IFRI'nin yayınladığı "The Old Economy in the New Globalization Phase"(Küreselleşmenin Yeni Aşamasında Eski Ekonomi) başlıklı raporun bazı kayda değer bulgularını özetledi:

"Aslında böylesine önemli bir raporu bir gazete köşesinde özetlemek hiç de kolay değil ama meraklısının IFRI'nin internet sitesinde bu rapora erişebileceğini belirterek raporun bazı diğer bölümlerini de özetlemeye çalışacağım bu yazıda.
Raporda 'internet balonu'nun 2000 yılında patlamasından sonra küreselleşmenin yeni bir aşamaya geçtiği belirtiliyor ve bu yeni aşamayı tanımlayan önemli gelişmeler üzerinde duruluyor. Rapora göre bu gelişmeleri iki ana başlık altında toplamak mümkün.

  • Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki atılım, üretim zincirini parçalama ve dünyanın hemen her köşesinde üretim yapma, üretimin belli aşamalarını gerçekleştirme olanağını yarattı.
  • Bu gelişmelerin küreselleşme sürecini yeni bir aşamaya ulaştırması ise artan sayıda ülkenin, hukuki ve kurumsal düzenlemeler yaparak küresel oyuna katılmasıyla mümkün hale geldi. Mal ve sermaye hareketlerinin serbestleşmesi ve yabancı sermaye yatırımlarına ortam hazırlanması, küresel üretim yapısının dönüşümünü kolaylaştırdı... "

Ulagay'ın (ICT) Bilgi ve İletişim Teknolojileri politikaları açısından ilginç bulgular ve yorum içeren 2 bölümlük yazısı için: http://www.milliyet.com.tr/2006/05/01/yazar/ulagay.html

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa