Cuma, Mayıs 13, 2005

Değerli Hukukçu Dr. Mustafa Tören Yücel'in Hukuk Felsefesi adlı kitabınıngenişletilmiş ikinci baskısı çıkmış bulunmaktadır.İlgilenenler kitap hakkındaki ayrıntılı bilgiyi aşağıda bulabilirler.

Tuncer Üney
_____________________
HUKUK FELSEFESİ- Mustafa Tören YÜCEL
Genişletilmiş 2. Bası IX+312 sayfa
Başkent Matbaası, Ankara, 2005

Fiyatı : 20.- YTL Dost veya Turhan Kitapevi -Yenişehir/ANKARA

Hukukçu (LLM,JSD) Mustafa Tören Yücel, uzun yıllar Cumhuriyet Savcılığı yapıp Adalet Bakanlığı bünyesinde çeşitli idari görevlerde çalıştıktan sonra, iki yıldır Çankaya Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde hukuk felsefesi dersleri vermekte.. Mesleki bilgi ve deneyimini bu kez hoca kürsüsünden öğrencilere aktaran Yücel Hukuk Felsefesi adındaki eseri ile Hukuk, Siyasal Bilgiler ve Felsefe öğrencilerini felsefe yapmaya davet etmektedir.

Yücel, eserine Nietzche nin “Yaptığınız işin felsefesini yapmazsanız yalnızca teknisyen olarak kalırsınız”- sözüyle başlayarak bu kitabın yazılış amacını özetliyor.

Yazarın uygulamacılığından gelen bakış açısının, kitabın bütününü etkilediğini görüyoruz. Uygulamacıların, yaptıkları işin felsefesini bilmeleri ve yapmaları gerekliliği ile bunun nedenlerini ayrıntılı olarak açıklayan Yücel, konuları günlük yaşamdan soyutlamadan ele almış, herkesin yaşadığı, bildiği, Türkiye’deki hukuk sisteminden alınan örneklerle anlatmış; ikinci basıda bu örnekleri çoğaltmış; özgün eserden yaptığı alıntılar da sayıca artırılmıştır.

Yazar, hukukçuların üniversite yıllarından çok da sıcaklık duymadan hatırladıkları hukuk felsefesi konularını, hukuk okullarının görüşlerini teorik ayrıntılara fazla girmeden, genel hatlarıyla anlatmış ve kendi duruşunu da okuyucuya bir bakış açısı olarak sunmuştur. Bu da bize göre kitabı bir hukuk felsefesi tarihi özeti olmaktan çıkarıp alternatif bir teori haline getirmiştir.

Yazar, özellikle hukukla ahlakın bağlantısına ağırlık vermiş. Farklı eğilimleri uzlaştırarak, insancıl ve çözüme ulaştırıcı bir bakış açısı sunan yazar, özellikle cezalandırmanın ahlaki temelini irdelemiştir. “...Totaliter yaklaşımın hiçbir ölçüye sığmayan sonuçlarını algılamak olası değildi. Suçlulara karşı takınılacak hukuki tavırlarda ahlaki olmak gereği her zamankinden daha fazladır. Aksi takdirde, bugün için marjinal olan suçlulara, yarın yaşlıların sakatların eklenmeyeceğini kim garanti edebilir... Dünyanın bazı yörelerindeki çağımız insanları için ahlak gücünü kaybediyor gibi görülmekte, bazı yörelerde fanatik/ köktenci idelerin kök salması ve yaygınlaşmasına tanık olunmakta ise de, hukukun en temel öncüllerini ahlak teorisinden aldığı ve almakta devam edeceği sosyolojik bir veri olarak göz ardı edilmemelidir.

"...Adalet,...adaletsizlik duygusunu doğuran şeyi düzeltmek veya bu duygunun doğmasına engel olma yolunda aktif bir süreç olarak algılanmalıdır... Örneğin bir gazetede çıkan yalan haberde ismi geçen üç kişi için tazminata hükmedilirken ikisi hakkındaki dava reddedilmiştir... Tefrik edilemeyecekler arasında ayrım yapmak adil değildir...Yaşam için adalet; yoksa, adalet için yaşam değil...”

Kitabın konu başlıkları şöyle: Hukuk Dogmatiğinin Bilimsel Niteliği, Pascal’ ın Pensees’ den Ünlü Sözler, Analitik/ Normatif Hukuk, Hukukta Kaynak Sorunu, Doğal Hukuk, Ahlak ve Hukuk Teorisi, Tarihçi Hukuk, Pozitivist Hukuk, Uygulayıcılık- Pragmatizm, İdealizm, Yararcılık, Sosyal İşlevcilik, Adalet Kavramı, Terimler ve Temel Kavramlar, Kural Yaratmadaki Ölçütler, Kural, Tasım ve Analojiler, Hukuki Yorum, Mantıki Metod ve Hukuk, Gerekçeli Karar, Bacon’dan Hakimlik Üstüne, Postmodern Hukuk Bilimi, Beş Dakikada Hukuk Felsefesi, Hukuk Felsefesinin Değeri. Bu başlıklardan da anlaşılacağı gibi yazar, sistematik ve teorik bir bilimsel inceleme sunmak yerine hukuk ve adalete bir uygulamacı gözünden ve felsefe penceresinden bakmanın yolunu gösteren güncel bir kaynak hazırlamıştır. Terimler, kural yaratmadaki ölçütler, gerekçeli karar gibi doğrudan uygulamayla ilgili olan konuların varlığı da bu tespitimizi doğrulamaktadır.

Mustafa Tören YÜCEL’ in bu eserini, hukuk, siyasal bilgiler ve felsefe öğrencileri yanında hukuku ve adaleti sorgulayan, hukuk sisteminin sorunlarına çözüm arayan, Türk hukuk teorisine özgü kurum ve ikleri sorgulamak isteyen hukukçulara öneriyoruz.

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa