Cuma, Mayıs 13, 2005

"TCK'da Arpa Boyu Yol"
Av. Fikret ilkiz

Türk Ceza Kanununda değişiklik yapmak üzere Kilis Milletvekili Hasan Kara tarafından “kanun teklifi” TBMM Başkanlığına 03.05.2005 tarihinde verildi. 36 maddelik teklifi Adalet Komisyonu inceliyor.

Basınla ilgili olanlardan 84 üncü göre maddedeki “intihar” başlığı “intihara yönlendirme” olarak değiştiriliyor. Maddenin 3. fıkrasındaki “Bu fiilin basın ve yayın yolu ile işlenmesi halinde, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” cümlesi çıkıyor. Yani “Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” cümlesi kalıyor, fiilin basın yayın yoluyla işlenmesi halindeki ceza artırımı kaldırılıyor. TGC üçüncü fıkranın madde metninden çıkarılmasını önermişti.
Teklife göre 125 inci maddede düzenlenen “Hakaret” suçundan “ya da yakıştırmalarda bulunmak” ibaresinin çıkarılması önerilmiş. Yine maddenin 4 üncü fıkrasında, hakaretin basın yayın yoluyla alenen işlenmesi halinde cezanın üçte bir oranında arttırılması hali metinden çıkarılıyor ve (4) üncü fıkra “Hakaretin alenen işlenmesi halinde, ceza altıda biri oranında artırılır.” olarak düzenleniyor.

Devamı: http://www.ivhp.org.tr/pages/infDetail.php?a_id=84&c_id=7

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa