Pazar, Mart 13, 2005

POLİTİK ELEŞTİRİ (2)

Fikret İLKİZ


“Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi. Medyadaki Politik Tartışma Özgürlüğü Üzerine Deklarasyon”nda belirtildiği üzere politik figürler ya da politikacılar ve kamu yetkisine sahip olan kamu görevlileri medyada kendi haklarında bilgi verilmesi ile ihlal edilen hakları konusunda titizdirler. Buna karşın Deklarasyonda siyasi figürler ve kamu görevlileri hakkında medyada bilgi ve kanaatlerin yayılmasına ilişkin aşağıdaki prensiplere dikkat çekilmektedir:

1- Medya Kanalıyla İfade ve Bilgi Özgürlüğü
Çoğulcu demokrasi ve politik tartışma özgürlüğü gerektirir ki; kamuyu ilgilendiren olaylarda medya aracılığı ile olumsuz bilgi ve eleştirel görüşlerde dahil olmak üzere politikacılar ve politik figürler hakkında bilgi alınmasını içerir.

2- Kamu Kuruluşlarını Eleştirme Özgürlüğü
Yürütme, yasama ve yargıya ilişkin devlet, hükümet ve diğer kurumlar medyada eleştirilere konu olabilir. Hakim konumlarından dolayı böylesi kurumlar hakarete ilişkin ceza kanunu normları ile korunmamalıdırlar. Bu kurumlar tabii ki böylesi bir korumayı isterler. Ancak, bu koruma kısıtlayıcı bir şekilde yapılmalı ve hiçbir durumda eleştiri özgürlüğünü ortadan kaldıracak bir şekilde kullanılmamalıdır. Bu kurumları temsil eden bireyler birey olarak korunmaya devam ederler.

3- Siyasi Figürler Üzerinde Kamusal Tartışma ve Araştırma
Siyasi figürler kamunun güvenine başvurmaya karar verdiler ve kendilerini... (Makalenin 2. ve son bölümü için tıklayınız! )

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa