Pazartesi, Ekim 18, 2004

DÜZENE UYGUN MİLLİ YARAR

Av. Fikret İLKİZ

5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 305 inci maddesinde “Temel milli yararlara karşı hareket” herkesin düzene uygun düşünmesini istiyor. Yasa koyucu düzene uygun kafalar istiyor. Aydınlar, gazeteciler, yazı yazanlar, panelde konuşanlar, sivil toplum kuruluşları aniden “sanık” olabilirler. “Temel milli yararlara karşı fiillerde bulunmak maksadıyla” yazı yazdıkları, konuştukları, toplantı veya yürüyüşe katıldıkları için yargılanabilirler. “Yabancı kişi veya kuruluşlardan doğrudan doğruya veya dolaylı olarak” kendisi veya başkası için “maddi yarar sağlayan” vatandaş suçlanabilir. Avrupa Birliği fonlarından aldıkları paralarla çocuklar veya eğitim konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları yabancılardan “maddi yarar” sağlamış sayılırsa cezası üç yıldan on yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adli para cezası.

Bu suçun oluşması için, kastınızın ötesinde belli bir amacın varlığı aranacaktır. Acaba aranacak olan “amaç” nedir ? Fiilinizde temel milli yararlara karşı eylemde bulunmak amacınız var mı, yok mu? Eğer temel milli yararlara karşı hareket etmek gibi bir “amacınız” varsa suçlusunuz. Ayrıca suçun oluşması için para gibi bir yararın kabul edilmiş olması yeterlidir. Ancak bu “kabulün”de belirli temel milli yararlara karşı eylemlerde bulunmak amacıyla veya bu nedenle gerçekleşmesi gereklidir. Sağlanan yararı yani parayı kabul etmek, suçun tamamlanması için yeterlidir. Ayrıca fiilin temel milli yararlara karşı eylemde bulunmuş olmak biçiminde gerçekleşmesi suçun oluşması için zorunlu değildir.

Makalenin devamı için lütfen tıklayınız: Bilgi Belge Merkezi- Makaleler




YASA HUKUK DERGİSİ

Av. Fikret İLKİZ

Yasa Hukuk Dergisi… Ocak 2000/1 sayısına baktım. Kapağında, Yıl 23, Cilt 19, Sayı 218 yazılı… Yüzyılın başında Derginin 23. Yayın yılıymış. Kolay değil, 1978 yılından 2000’li yıllara. Her ay yayınlanmak ve hukuk dergisi olmak. Bilimsel görüşler, Yargıtay, Danıştay içtihatları, mevzuat metinleri ve hukuk… 2004’de 27 inci yılını tamamladı. Sayfalarına şiirler katıldı ve yine “inadına” yayındaydı.

Yasa Yayıncılık A.Ş adına Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Av.Kani Ekşioğlu, Yasa Hukuk Dergisi’nin 23. yayın yılında “İkibin’li yıllarda” başlıklı bir yazı yazmış. Yasa Hukuk Dergisi ve uzun bir yolun öyküsü bu. Ekşioğlu’nun satırlarını, bu satırlara taşıdım:

“İkibin bana uzunca bir yokuştan sonra varılan düz bir alan gibi geliyor! En azından bende bıraktığı imge böyle…İkibin yılına ulaşmak bir anlamda iki yüzyılı birlikte yaşamak demektir. Yirminci ve yirmibirinci yüzyılları birlikte kucaklamak!...

Makalenin devamı için lütfen tıklayınız: Bilgi Belge Merkezi- Makaleler


0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa