Pazar, Aralık 17, 2006

"ÖZEL CEZA KANUNLARI VE BİLİŞİM" - Av. Fikret İLKİZ

İvHP Yürütme Kurulu Üyesi Sayın Fikret İLKİZ, bu haftaki makalesini de "B.A.H.D.B.S.H.K." tasarısına ayırdı... "ÖZEL CEZA KANUNLARI VE BİLİŞİM" başlıklı yazıda, tasarının iyice tartışılmadan kanunlaşması ihtimalinin neden olumsuz olduğunu açıklanıyor:

...Çocuk pornografisinin engellenmesi ya da bir şeyler yapılıyor ve çalışılıyor görüntüsü için “Bilişim Ağı Hizmetlerinin Düzenlenmesi ve Bilişim Suçları Hakkında Kanun Tasarısı” hakkındaki çalışmalar hızlandırıldı. Türk Ceza Kanununun tasarıdan kanun olarak kabulü sürecine geçişte yaşanan sıkıntılar, çok daha hızlı bir biçimde bu Tasarı için yaşanacak. Bazı maddeleri öne çıkacak, bazı tartışmalar ise yapılamadan bu tasarı kanunlaşacak. Sonra da uygulamada meydana gelen ve öngörülmeyen sorunların giderilmesi için kanunlaşan bu tasarının bazı maddelerinin değişikliği için yeniden kanun tasarıları yazılmaya başlanacak. 1.6.2005 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 5 inci maddesine göre; TCK’nin genel hükümleri özel ceza kanunları ve ceza içeren kanunlardaki suçlar hakkında da uygulanır. Dolayısıyla...

...Bilişim ağı ve hizmetleri ile ilgili kanun tasarısı galiba gereği gibi tartışılmadan kanun haline getirilecek. “Biz yaptık oldu” mantığı ile tasarı kanunlaşacak. TCK ile özel ceza kanunları arasındaki uyum daha sağlanamadan, bu kanun uygulamada yeni sorunlar üretecek. Bu durumda tasarının kanunlaştırılmasında gösterilecek bu acelecilik, ortaya çıkan sorunu hemen çözmek için “yap kanun”, eğer kanunun kendisi sorun çıkarırsa “boz kanun” ve yeniden “yap kanun” şeklindeki zihniyetin örneklerinden birini oluşturacak.

Av. İlkiz'in makalesinin tamamını okumak için lütfen burayı tıklayınız...

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa